Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

måndag 28 september 2015

Upp och ner vända världen

Det är inte länge sedan jag bloggade om att barn kan ha egna asylskäl.
Här är ett.
http://www.expressen.se/nyheter/har-bott-i-sverige-i-12-ar--nu-utvisas-han/
Leon är född i Tyskland och kom till Sverige när han var tio månader gammal.
Nu är han 12 år gammal och ska utvisas till Serbien – ett land han aldrig varit i.
– Familjen är i upplösningstillstånd, de gråter hela tiden, säger Andreas Hannah, ombud för familjen i processen mot Migrationsverket.

Han har gått i svensk skola, talar flytande svenska, har svenska vänner, har hela sin släkt i Sverige och är mycket engagerad i svenskt föreningsliv. Han spelar ishockey, mycket och gärna, i IFK Arboga Hockey.
– Han är väldigt omtyckt av vänner och lärare och har sin naturliga hemvist här i Sverige, säger Andreas Hannah, advokat och ombud för familjen i processen mot Migrationsverket.

Dessutom är Leon och hans föräldrar romer, vilka är en utsatt grupp i Serbien.
– De kommer med mycket stor sannolikhet att diskrimineras, vilket Migrationsverket borde ha beaktat, säger Andreas Hannah.
Hela familjen är serbiska medborgare, men föräldrarna har inte varit i landet sedan 1992 då de flydde från forna Jugoslavien till Tyskland. Där föddes Leon och han bodde kvar fram tills dess att familjen fortsatte flykten till Sverige.
Andreas Hannah beskriver en familj i chock:
– Familjen är i upplösningstillstånd, de gråter hela tiden, säger han.
Mamma Djeva är redan tagen i förvar av polisen – på tisdag ska hon föras till Serbien.
Pappa Memet, som lider av cancer, är hemma och tar hand om Leon. Han hoppas in i det sista att Migrationsverket ska stoppa utvisningen av deras familj.
 
Nej visst det är inga skäl i sig men att låta människor bo så länge och sedan skicka ut dem är inhumant. Och skall man sätta barnperspektivet i centrum som man skall enligt svensk lag så anser jag inte att man kan utvisa dem. Då är det väl bättre att strypa antalet som kommer och ta hand om de som redan är här.
De allra flesta barn som kommer ensamma är väldigt ambitiösa. De vill mycket och med rätt stöd så...
http://www.gd.se/gastrikland/gavle/mohammad-kom-som-ensamt-flyktingbarn-till-gavle-jag-lyckades-alla-gor-inte-det
– Man kan göra allt man vill, nästan i alla fall, bara man har viljan. Jag vill säga välkommen hit till dem som kommer hit ensamma nu. Har de lyckats med den resan kan de lyckas med mycket. Jag är tacksam i dag för att jag inte visste hur den skulle vara. För den var en mardröm.
Det säger Mohammad Amin Mohammadi, som kom till Sverige som ensamt flyktingbarn för snart fyra år sedan.

I juni 2012 flyttade han som 15-åring in i familjehemmet i Sätra Gävle. Han hade då varit på flykt i sex månader, tagit sig förbi beväpnade gränskontroller, gömt sig i mörka, stekheta lastbilar, levt på gatan i Aten och trängts i en fallfärdig båt på Medelhavet utan mat och vatten i dagar. För att senare bli spottad på i Sverige. Två år efter ankomsten gick han ut nian på Stora Sätraskolan och fick pris för bästa prestation. Från ingenting hörde han till dem han jobbat ihop flest betygspoäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar