Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

onsdag 20 oktober 2010

Nu smäller det.

Det är så många som undrar hur det gick då vi träffade barnen så här kommer en liten resumé. De har växt och sträckt på sig. Så det kändes konstigt med större barn som var annorlunda klippta och kallade sig andra namn och först bara kallade oss vid förnamn.
Men det tog bara ½ sekund så var de i vår famn och talade om att de saknat oss. Att de ville hem men inte fick. Och det dröjde bara ca ½-1 timme innan det var mamma och pappa igen. Då vi skulle skiljas efter 2 timmar satte de sig på tvären. Flickan också ville inte åka till familjehemmet utan ville hem till oss. Vad barnen ville gick inte att ta fel på.

Jag var på tre intervjuer igår och i dagens aftonblad är det en artikel likaså i Borås tidning. De har lovat att den kommer på webben. På nyhetsverket är denna inlagd http://www.nyhetsverket.se/nyhet/10834/Nyhetsverketse-först-ut-om-barnen-i-Mark och det finns en ny på Crimenews http://www.crimenews.se/content/view/175711/1/
Skall på ett antal intervjuer idag också men återkommer när och var ni kan läsa.

I Hallands nyheter kan man läsa om hur Marks kommun nu förbereder sig för att ta emot kritiken efter programmet de räknar med att den inte blir mindre än socialstyrelsens .  http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.996191-forbereder-sig-for-tittarnas-reaktioner
Och i radio sjuhärad i går kväll http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=12422  
kunde man lyssna och läsa om återkopplingen att socialstyrelsen inte är nöjd med vad de gjort i vårt ärende.  De citerar ur dokumentet från socialstyrelsen:
Socialnämnden - det vill säga politikerna i Mark som hanterar de här frågorna - har redovisat till Socialstyrelsen vilka åtgärder man vidtagit men Socialstyrelsen anser inte att de är tillräckliga.
Tvärtom konstaterar Socialstyrelsen att Marks kommun fortsatt att arbeta utifrån samma "bristfälliga planering" som tidigare. Socialstyrelsen anser också att den utredning Marks kommun gjort varit bristfällig ur barnperspektiv.
Om socialnämnden i Mark arbetat mer strukturerat hade man kunnat undvika att flytta barnen till nya fosterhem - efter det att barnen flyttade första gången har de flyttats igen.
Sedan kommer det nu under dagen en lång intervju med mig som de skall försöka få ut riks.
I NLT idag http://nlt.se/startsidan/lanet/1.996194-fosterbarnen-fran-vara-blir-en-riksangelagenhet
Står det att ärendet runt oss blir en riksangelägenhet. Klicka gärna in och läs för de har varit lite svåra att få att lägga ut på nätet för de menar att det blir för få som tittar.
Sedan har de mot min vilja lagt in intervjun i GT som de lovat inte skulle komma förrän i morgon. Inte än på nätbilagan men i pappers tidning.

9 kommentarer:

 1. Önskar er lycka till. I kväll kommer det säker många tårar då jag skall se programet.

  SvaraRadera
 2. Jag sitter och ser på programmet nu och tårarna bara rinner. Jag är själv placerad av socialtjänsten så jag vet hur det kan vara.
  Detta är så hemskt. Jag önskar er all lycka! Jag har skrivit under protestlistan och hoppas att den kan hjälpa er lite i alla fall.
  Mvh Laura - http://lauravonmanson.deviantart.com/

  SvaraRadera
 3. Jag såg programmet och grät av både sorg, frustration och ilska.
  Önskar av hela mitt hjärta att barnen får komma hem igen.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Kan inte fatta att detta har kunnat hända. Ingen som har barn och såg programmet kan ha tagit miste på den kärlek som man såg från era barn, det är kärlek och tryggthet till föräldrar. Jag håller mina tummar hårt!!!!

  SvaraRadera
 5. Oerhört berörd och chockad efter ha sett repotaget. Önskar av hela mitt hjärta att barnen får komma hem igen. Håller tummarna hårt! Har skrivit under protestlistan, önskar det fanns mer man kunde göra för att hjälpa.
  Styrkekramar

  SvaraRadera
 6. OJ vad jag blev berörd av programmet! Jag hoppas innerligt att barnen får flytta tillbaks till er snart! Styrkekram till dig! /Magda

  SvaraRadera
 7. Hej Eva!
  Jag tittade på programmet och jag måste säga att jag blev så berörd av det som ni som familj gått igenom. Jag kan säga att jag är som du, en människa som inte räds för att göra det som är bäst för barnen och jag har själv blivit fullständigt kränkt och förnedrad och anklagad för att vara både rättshaverist, psykiskt sjuk och manipulativ och mycket annat för att jag kämpat för min son i en 3 år lång vårdnadstvist. Jag hoppas du orkar stå emot och att du får tillbaka barnen. Kram Carina

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Hade inte möjlighet att titta på programmet när det sändes, men gjorde det idag på svt play. Mitt hjärta blöder för dessa barn och jag hoppas verkligen att de får komma hem igen. Jag jobbar på ett HVB hem för unga tjejer och ser dessa trasiga ungdomar dagligen. Som förflyttats flera gånger och helt tappat förtroendet för vuxna. Det skall inte behöva vara så här i Sverige på 2000 talet. Vi lever i ett upplyst samhälle och alla borde veta bättre än att slussa runt värnlösa barn!!!! Hoppas och vill verkligen tro på att "era" barn får komma hem till den miljö där de känner sig trygga.

  LYCKA TILL!!!!!!!!

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera