Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

onsdag 9 september 2015

Solskens historier

I svall vågorna av flyktingströmmen dyker det då och då upp solskens historier.
Som 15-årige Kader Aweis från Damaskus som flydde för över två år sedan och hamnade i Hjo. I går kom hans småbröder och mamma till Sverige.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6251173
Klockan 11:20 i går landade ett flygplan från Istanbul på Landvetter flygplats. Kader Aweis och hans storebror stod samtidigt i ankomsthallen och väntade.
De kramarna och pussarna som de sedan fick var sådana kramar och pussar som en mamma ger till barn hon inte sett på över två år. Barn som hon släppt iväg på en farlig resa.
- Jag och min storebror reste till Libanon, Egypten, Libyen. Sedan båt till Italien, till Frankrike, Danmark och sedan till Sverige, hade Kader berättat för mig innan hans mamma Snaa och hans småbröder Ahmad, 12, och Mahmoud, 10, kom ut i ankomsthallen

Småbrorsorna har växt, konstaterar Kader.
– Dom var så små... Men dom känner igen mig.
Han säger också att hans mamma, som sitter och tittar på oss, är väldigt glad. Att han har saknat henne jättemycket och att hans pappa, som finns i Turkiet, också har fått uppehållstillstånd och att han väntas komma om några veckor.
 
Hörde om en fostermamma som fick en pojke. Tror han var 11. Han hade varit i Sverige i knappt 2 veckor. Han hade kommit ifrån sina föräldrar och hade hängt på andra och hade tillsist hamnat här. Hon frågade om han mindes något telefonnummer till någon "hemma". Jo ett. Han försökte med lite hjälp men det verkade vara fel. Han försökte igen och hör och häpna. Någon svarade. Efter att ha talat en stund grät pojken och fostermamman förstod att det var mamman som återvänt hem. Hon bad att få tala med fostermamman och kunde inte mycket engelska men tack tack upprepades.
Ingen hade tänkt på att fråga honom tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar