http://www.fantastiskaforaldrar.se/trotssyndromodd/
Trotssyndrom är en beteendestörning som ofta drabbar dem som har andra neuropsykiatriska problem. Förkortningen ODD står för Oppositional Defiant Disorder. Det finns idag en diskussion kring om trotssyndrom och uppförandestörning egentligen är två olika diagnoser eller om de ska ses utifrån ett utvecklingsperspektiv som ett tillstånd.
Ett mindre barns normbrytande beteende uttrycker sig som trotssyndrom medan ett äldre barn eller en ungdom har tillgång till en mer avancerad beteenderepertoar vilket uttrycker sig i en uppförandestörning. Inom Barn- och ungdomspsykiatrin har man valt att se på det ur ett utvecklingsperspektiv vilket gör att båda termerna ses som ett åldersrelaterat uttryck för samma problematik.
Problembilden kan ses som ett kontinuum då det gäller accelererande problematik med start i låg ålder och symtom som vid trotssyndrom med en fortsatt utveckling till uppförandestörning och i förlängningen i vissa fall antiscoial personlighetsstörning och psykopati.
Ungefär 65 % av de som har ADHD beräknas ha ODD.
Diagnos enligt DSM-IV:
För att kunna ställa diagnosen ODD måste minst fyra av nedanstående kriterier ha uppfyllts, och under minst sex månader i sträck.
• Tappar ofta besinningen
• Grälar ofta med vuxna
• Trotsar ofta aktivt eller vägrar underordna sig vuxnas krav och regler
• Förargar ofta andra med avsikt
• Skyller ofta på andra för egna misstag eller dåligt uppförande
• Är ofta lättretad och stingslig
• Är ofta arg och förbittrad
• Är ofta hämndlysten eller elak
Många av ovanstående kriterier finns även hos normala barn/tonåringar som inte har ODD. Därför måste problemen vara omfattande och ha funnits över en längre tid. Normalt trots, eller dåligt beteende, som då och då uppkommer hos barn och tonåringar, räcker alltså inte för en diagnos.Det finns mycket mer information i texten så följ gärna länken
Samsjuklighet
Samsjuklighet är snarare en regel än ett undantag när det gäller trotssyndrom och uppförandestörning vilket innebär att barnen har många och omfattande symtom. De vanligaste diagnoserna man ser i kombination är ADHD, missbruk, depression, ångest och inlärningssvårigheter.
The Incredible Years, föräldraträning 0-12 år, Komet, föräldraträning 3-15 år och Tonårskomet 12-18 år, Triple P. 0-16 år, Dinosaurieskolan, barn i grupp 4-8 år, Stopp-tänk-kör, barn i grupp 8-12 år, ART, barn i grupp från 12 år, SNAP, barn i grupp 8-12 år.
Andra metoder som har visat ge goda resultat kan vara MST, Multi Systemisk Terapi, FFT, Funktionell Familjeterapi med flera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar