Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

tisdag 26 maj 2015

Ha på fötterna

Efter Zarembas artikelserie får han mothugg. Och jag kan bara hålla med om att det gäller att ha på fötterna när man uttalar sig.
http://www.dn.se/kultur-noje/kajsa-ekis-ekman-verkligheten-gar-forlorad-bland-pastadda-skandaler-och-snyfthistorier/
Tesen är häpnadsväckande: hela det svenska rättssystemet och socialtjänsten styrs av ett dolt manshat, som gör att en mängd oskyldiga män förlorar vårdnaden om sina barn och till och med spärras in. 

Sedan beskrivs två mord, begångna av kvinnor på sina barn. Ett av fallen är tjugo år gammalt och det and­ra skedde för tre år sedan. Mord på barn, filicid, är relativt ovanligt i Sverige. 4–5 barn mördas per år, en majoritet av sina föräldrar – drygt hälften av förövarna är män. Zaremba väljer ut två fall där kvinnor har mördat sina barn och där incestanklagelser mot fadern har funnits med i bilden. I det första fallet underlät socialtjänsten att ingripa trots att det fanns misstankar om att allt inte stått rätt till. I det andra fallet var det tvärtom – ”till kvinnornas förtvivlan ställer sig inte samhället på deras sida” och enligt deras avskedsbrev är det därför de dödar dottern och sig själva. Vi blir alltså kvar med ett (1) fall där socialtjänsten inte gjort vad den ska. Dock fanns det ingen oskyldig inspärrad man med i bilden.

Under 90-talet, hävdar Zaremba, rådde en incestvåg. Källa: P C Jersild och en anonym manlig socialsekreterare som säger att ”under 90-talet förekom anklagelsen för incest i vart och vartannat vårdnads­ärende”. Citatet av socialsekreteraren är hämtat från en avhandling av Maria Eriksson, som använder det för att bevisa fördomar hos vissa socialsekreterare, men det underlåter Zaremba att berätta.

År 1995 anmäldes 242 fall av våldtäkt mot barn – 2008 anmäldes 1 800. BRÅ skriver i rapporten (2011:6) om den typen av fall Zaremba syftar på, där anmälaren är någon som inte bevittnat övergreppet utan anmäler på grund av en misstanke: ”Fall av dessa olika typer var antingen obefintliga eller mycket sällsynta i materialet från 1995, men var vanligare i materialet från 2008.”

Efter denna utvikning är vi tillbaka i artikelseriens poäng: en mängd pappor i Sverige är oskyldigt anklagade för övergrepp. Hur vet Zaremba att de är oskyldiga? Ja, rätten dömer nämligen till deras fördel. Och det är precis vad Zaremba lyckas bevisa, utan att märka det själv. Efter fem artiklar och femtio tusen tecken har vi hört många ”osannolika historier” och moraliska omdömen, men av de utlovade dolda drivkrafterna syns intet. Av de påstådda skandalerna har samtliga rättats till. Adam har fått tillbaka vårdnaden efter knappt två år. Ronny har fått ensam vårdnad om sin son, som han inte sett på tre år. Lars har också ensam vårdnad och bor med sin dotter på hemlig adress medan modern sitter i fängelse. Bengt har fått umgängesrätt, även om modern trotsar dessa beslut. Erik K fick tillbaka vårdnaden och de ansvariga på kommunen har fått lämna sina jobb. I inget av fallen med de dödade barnen hade mödrarna ensam vårdnad.
Ja, det enda fall där rättvisa faktiskt inte skipats är fallet med kvinnan som inte saltade maten. Hon är den enda som inte ens får skicka brev eller tala i telefon med sitt barn och där socialtjänsten inte lyfter ett finger. Och det är också det enda fall som Zaremba inte benämner ”könsfördomar” utan korruption i allmänhet. 
Det närmaste Zaremba kommer en riktig granskning är att hitta femton fall av ansökningar till JK för skadestånd. Femton fall av oskyldigt dömda alltså – åtta gäller Thomas Quick. Vi blir alltså kvar med sju fall. Bara två av dessa handlar om män som friats efter att ha fällts för att ha förgripit sig på sina döttrar. Två fall på tio år, alltså. Men Zaremba tillägger suggestivt: ”Det kan finnas flera.”

Om Zaremba hade studerat Maria Erikssons forskning i stället för att rycka ut lösa citat, hade han funnit att i 71 procent av de fall av vårdnadstvister där uppgifter om våld finns görs ingen riskbedömning för barnets välbefinnande.
Vad gäller sexuellt våld, finns det en annan skandal att gräva i: av alla anmälda sexualbrott leder endast en procent till åtal, enligt en rapport från BRÅ 2012. Andelen uppklarade brott är dessutom betydligt lägre när det gäller sexualbrott mot barn.
 
En till som ger sig in i debatten
 http://www.aftonbladet.se/kultur/article20856396.ab
Utan åthävor plockar Kajsa Ekis Ekman isär Maciej Zarembas granskning om vårdnadstvisterna (DN Kultur 25 juni).

För några år sen gav sig Zaremba i kast med alla ”kränkta” människor – funktionsnedsatta, homosexuella, transpersoner et cetera – och särskilt dem på Stockholms universitet. När jag följde honom i spåren hamnade jag hos en rektor som ­inte fanns, institutionen som var hans case hade upphört att existera sen länge. Av alla ­anmälningar – enligt Zaremba en ­veritabel epidemi – hade en (1) lett till skadestånd. Slutsatsen av min granskning av hans granskning, var att det nästan är omöjligt för den som känner sig diskriminerad att få rätt.
2011 mixtrade Zaremba med fakta om en kommunal respektive privat skola i Umeå, allt i syfte att påvisa att den kommunala skolans problem var det pedagogiska flummet. Skolverkets och andras utredningar om friskolesystemets segregerande konsekvenser, struntade han helt i.

Som Erik Wijk konstaterar, i ett större porträtt av Zaremba i Svenska Dagbladet 1997, går hans journalistik ut på att ”håna idén om jämlikhet”. ­Udden är alltid riktad mot välfärd­staten och arbetarrörelsen.
Waxholmskonflikten 2004 satte han ful- och felciteringen i system. Byggnads kamp för kollektivavtal – även för polackerna och letterna - förvanskade han till främlingsfientlighet. Kollektivavtalet och facket målades i en brun färg som fortfarande sitter i.
Året därpå resulterade hans skamlösa arbetssätt i att redaktören på Ordfront Magasin fick sparken. I samband med det föreslog Zaremba att ”medvetna lögner” och sånt som ”förvirrar” ska vara åtalbart. Det är en syn på yttrande- och pressfrihet som passar diktaturer.
Med en sån lag­stiftning hade ­Zaremba riskerat livstid.
 
Som sagt det gäller att ha på fötterna och ha fakta och rätt fakta. Det jag tycker är tragiskt är att man nu missar de fall som faktiskt finns av felbehandlade föräldrar och därmed barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar