Här är det ett par barn som kom till Sverige som flyktingar. Sedan kom pappan men eftersom han inte har uppehållstillstånd blev den kvinnliga släkting som barnen kom med förordnad vårdnadshavare.
När han sedan fått uppehållstillstånd så får han inte tillbaka vårdnaden. Men samtidigt tar man ifrån kvinnan som haft vårdnaden den så nu står barnen utan vårdnadshavare.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6159059
I slutet av april kom domen där Tingsrätten avslår kvinnan som vårdnadshavare då Abdiqani Mahamud bor i närheten. Processen är alltså tillbaka från början. Hela processen har tagit drygt 1,5 år och barnen står fortfarande utan vårdnadshavare.Sedan hittade jag en artikel runt att man sätter in föräldra stöd för till de som har intellektuellt handikappade barn.
-- Jag förstår inte varför jag inte får vara pappa. De har inte gett mig någon motivering. Det är jobbigt när föräldrar och barn är separerade, säger Abdiqani Mahamud.
Abdiqani Mahamud har nu anmält ärendet till justitieombudsmannen, som en sista utväg. Beslut väntas komma först i höst.
Vet via våra samarbetsorganisationer att dessa föräldrar ofta togger om hjälp gång på gång och då de till sist inte orkar tar man istället barnen ifrån dem.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6162242
Föräldrautbildningsprogrammet Rebecca gått igenom tillsammans med en familjebehandlare har hjälpt henne att bättre förstå sin sons signaler och att kommunicera bättre med honom, berättar hon.
Programmet det handlar om heter Parenting Young Children (PYC) och är hämtat till Sverige från Australien av Mikaela Starke, docent vid Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet.
Hon hade sett att det inte fanns något föräldrautbildningsprogram i Sverige riktat till föräldrar med intellektuella funktionshinder.
– Det här programmet är utvecklat för den målgruppen. De behöver något mer än bara prat kring sitt föräldraskap.
Behovet av stöd till den målgrupp det handlar om är stort. Idag omhändertas omkring 30 procent av alla barn till föräldrar med intellektuella funktionshinder, berättar Mikaela Starke.
– Det är en väldgit hög siffra.
Föräldrautbildningsprogrammet har nu testats i ett antal kommuner sedan 2010 och hittills visar forskningen kring det på många positiva effekter, berättar Mikaela Starke.
– Alla föräldrar som gått igenom utbildningen är positiva och familjebehandlarna vittnar om samarbetet med föräldrarna fungerar bättre i det här programmet än vad det gjort tidigare.
I Rebeccas fall så har föräldrautbildningen gjort stor skillnad. Idag har socialtjänsten inte längre någon oro för hennes son, och hon känner sig själv mycket tryggare i sin mammaroll.
– Det är sån skillnad och jag är oerhört tacksam över att ha fått den här hjälpen, säger Rebecca
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar