http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6164799
– Det var en väldigt olycklig, ovanlig situation som förekom där ett barn blir väldigt våldsam och det var svårt att hantera situationen och hans mående, säger Margit Farkas som är verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin inom Landstinget Västmanland
På frågan om vakterna satte handfängsel bakom ryggen eller framför pojken kan inte Margit Farkas svara, men säger att hon ska återkomma om det.Tycker inte det spelar någon roll om det var framför eller bakom egentligen.
Pojken som hade kommit till BUP för tredje gången för utredning var ingen okänd patient, men något hände på mottagningen som gjorde han varvade upp och blev våldsam.
Men frågan är om det inte fanns andra sätt att lugna pojken än att sätta på honom handbojor.
– Faktum är att barn med funktionsnedsättning och utan funktionsnedsättning som är rädda och i affekt kan bli lika ohanterliga som en vuxen person.
– Vi är skyldiga att om behovet uppstår fasthålla någon, oavsett vilken ålder, säger Margit Farkas.
– I den här situationen där var det det säkraste sättet att fasthålla pojken, att sätta handbojor på honom. Men som sagt vi tycker inte att det var ett bra sätt, säger Margit Farkas, som även har gjort en avvikelserapportering efter själva händelsen.
Har ni följt upp det här med pojken efter händelsen, hur mådde han i den situationen att få handfängsel?
– Jättebra fråga, men jag kan inte svara på det. Jag har inte undersökt det. Men jag kan återkomma om det, säger Margit Farkas till P4 Västmanland.Tycker också att det är allvarligt att ansvarig inte vet hur det gått eller hur pojken mår. Att man bara utgår ifrån att allt gått bra att det är som det skall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar