https://akademssr.se/reportage/svar-till-maciej-zaremba
Zaremba hävdar att Socialtjänsten börjar sin utredning med att ta ställning för eller emot mamman eller pappan. De hinner inte tala med barnet för att de är upptagna med att leta fel på den förälder de valt bort.
Barns behov väger tyngst
Jag vet inte vilken värld Zaremba lever i, men en barnavårdsutredning innebär att med strukturerade och evidensbelagda metoder samla in uppgifter om barns behov, föräldrars förmåga och den miljö barnet lever i. Underlaget analyseras och bedöms för att därefter ligga till grund för ett förslag eller beslut.
En barnavårdsutredning är inte en rättsutredning. Är det bra eller dåligt? Socialtjänstens syfte är primärt att skydda utsatta barn. Även om misstänkta föräldrar och förövare friats i rätten kan de svikta i sin omsorgsförmåga och därmed utgöra en fara för barnets hälsa och utveckling. I Socialtjänstlagen och LVU väger barns behov av skydd tyngre än vuxnas rätt.
Välutbildade och kunniga
Zaremba gör gällande att socionomer är okunniga och inkompetenta.
För Zarembas kännedom är socionomer är en grupp välutbildade, kunniga och engagerade människor med minst tre och ett halvt års universitetsstudier och fördjupad kunskap i ett vetenskapligt ämne som heter Socialt arbete.
Zarembas artiklar syftar till att ensidigt stärka föräldrars rätt. Det är vällovligt om det inte på samma gång skulle inkräkta på barns behov av skydd. I stället för att ge medialt utrymme åt journalist med tvivelaktigt syfte vore det bättre om Dagens Nyheter kunde ägna utrymmet åt att granska krisen i Socialtjänsten och rikta kraven där de hör hemma. Vi hjälper gärna tillOch en till
http://www.svt.se/opinion/article2902910.svt
Nu är inte socialtjänsten befriad från problem. Tvärtom. De mest akuta handlar om att arbetsbelastning är så hög att socialsekreterare och chefer flyr.Synd att det är samma författare, att inte fler ger sig in i diskussionen och argumenterar.
Akademikerförbundet SSR har utarbetat förslag till en Nationell Handlingsplan med konkreta åtgärder och ansvarsfördelning för att vända utvecklingen.
Det krävs en strukturerad introduktion i yrket och det behövs en garanti för tillräcklig bemanning för att undvika att de socialsekreterare vi har går in i väggen.
Utvecklingstjänster som specialistsocionomer, särskilda specialistutbildningar, en nationell chefsutbildning, bättre chefsstöd och lön i paritet med ansvar och kompetens måste till för att behålla, stimulera och motivera erfarna, engagerade socionomer.
Läget är alarmerande. Staten och kommunerna måste ta sitt ansvar för att förstärka socialtjänsten. Och det är bråttom!
Parallellt med att arbetsvillkoren måste bli bättre är det också nödvändigt med en ständigt pågående diskussion om innehållet i det sociala arbetet.
De dilemman som finns i vårdnadsärenden, och som Zaremba pekar på, är kända och det bedrivs forskning och utveckling vad gäller metodstöd, samtalsteknik och så vidare.
Men det är och förblir komplicerade frågor att hantera. Det kommer alltid att finnas behov av ytterligare forskning, mer av metodutveckling och ett ständigt fokus på samhällets, som ju socialtjänsten och domstolarna är en del av, underliggande synsätt och värderingar.
Desto mer beklagligt är det att artiklarna i DN inte fungerar som avstamp till en sansad, saklig debatt.
Jag håller med om det mesta men det jag tycker saknas i debatten är att man måste rätta till om man gör fel. visst skall barn sättas först och deras väl och ve är prio ett. Men om man upptäcker att man gjort fel så skall man rätta till och det sker inte så ofta som det borde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar