Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

torsdag 21 maj 2015

Insemination för vems skull

I dagarna har man gått ut med att ensamstående kvinnor borde få insemineras.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6169913
 Den lagstiftning vi har är gammaldags, skulle jag vilja säga. Den vilar på föreställningen om att man måste vara två för att uppfostra ett barn. Vi tycker att det där är en omodern syn. Det handlar i stället om vilken kärlek och vilken omsorg man ger barnen, inte om man är en eller två, säger justitieminister Morgan Johansson.I dag är det endast ofrivilligt barnlösa som är gifta eller sambo som har möjlighet till assisterad befruktning inom den svenska hälso- och sjukvården. 
Men i en remiss till lagrådet föreslår alltså regeringen i dag att lagen ska ändras så att även singelkvinnor får rätt till insemination och provrörsbefruktning.

Tunga remissinstanser har fört fram att ensamstående kvinnor som vill genomgå assisterad befruktning bör kontrolleras på ett annat sätt än par.

"Att växa upp med enbart en förälder innebär en extra sårbarhet", anser Barnombudsmannen, som tycker att socialnämnden ska göra en separat utredning av kvinnorna. Även par där det finns en donator som vill genomgå assisterad befruktning ska hädanefter bedömas i en sådan medgivandeutredning för att säkerställa att barnet får kunskap om sitt ursprung, tycker Barnombudsmannen.

Hur har ni tänkt när det gäller barnperspektivet?
– Det menar vi är mycket väl tillgodosett. Som sagt, den prövning som man gör handlar om att se till att barnet ska ha goda uppväxtförhållanden, och där görs både en social och en ekonomisk prövning, säger Morgan Johansson.
 
Förslaget att även ensamstående kvinnor ska ha rätt till assisterad befruktning har brett politiskt stöd i riksdagen, men Sverigedemokaterna och Kristdemokraterna är emot. De tycker inte att samhället på det här sättet ska medverka till att det föds barn som saknar pappor.
 
Ibland undrar jag om det är en rättighet att få eller kunna skaffa barn. Jag tycker att man skall ställa sig frågan för vems skull skaffar man barn? För att man själv vill ha eller för vad man kan ge barnet?

Direkt kom det motargument från pappa-barn
http://www.svt.se/opinion/barnen-far-lida-nar-mamma-inseminerar-utan-pappa
Att tillåta insemination för ensamstående kvinnor blir inget annat än ett sätt att ge kvinnor möjligheten att skaffa barn utan att en pappa i efterhand kommer och krånglar om umgänge och vårdnad. Detta på barnets bekostnad då det förlorar sin rätt till halva sitt ursprung. Att slippa de här diskussionerna, bråken som det blir och eventuella stämningar är förstås rätt skönt för en ensamstående mamma, skriver Hanns Boris, från föreningen Pappa-Barn.

Många mammor kanske inte hade räknat med att mannen de valde att skaffa barn med har en längtan att få göra allt detta tillsammans med sin son eller dotter. De hade helt enkelt inte räknat med att stöta på patrull när de efter en tid verkställer sina planer när de vill gå isär, ha ensam vårdnad och hela boendet. Kanske redan innan barnet är fött till och med.

Att tillåta insemination för ensamstående kvinnor blir med andra ord inget annat än ett sätt att ge kvinnor möjligheten att skaffa barn utan att en pappa i efterhand kommer och krånglar om umgänge och vårdnad. Detta på barnets bekostnad då det förlorar sin rätt till halva sitt ursprung.

Kvinnor har idag i stort sett veto över sitt barn även om det finns en pappa med i bilden. Exempelvis har jag som man inte rätt att begära ett faderskapstest även om jag är övertygad om att det är jag som är pappa till ett barn. Det är bara mamman som kan begära att jag ska göra faderskapstest. Dessutom är det bara mamman som kan bestämma om jag ska få del av vårdnaden över barnet, om jag inte vänder mig till tingsrätten förstås. Där är dock chanserna små. Höll nästan på att glömma barnbidraget som betalas ut till mamman om inte hon går med på något annat.

2009 gjorde Statens folkhälsoinstitut en genomgång av barn och ungas psykiska hälsa. Den visar att barn som växer upp med en ensamstående förälder leder ökad risk för psykiska problem. Exempelvis har barn som växer upp med en ensamstående mamma psykiska besvär i större utsträckning, medan barn som växer upp med en ensamstående pappa har större koncentrationssvårigheter. Barn som inte växer upp med någon av sina biologiska föräldrar är de som mår allra sämst. Till och med utsattheten för att omkomma eller skadas svårt i trafiken är större för barn som växer upp med en ensamstående förälder, än för barn som växer upp i andra familjeförhållanden.

Sen är det även skillnad på varför man lever med en ensamstående förälder. Är det så att den andra föräldern avlidit har barnen lättare att gå vidare i livet. Men väljer den andra föräldern att inte ha någon kontakt eller ta ansvar för sitt barn, eller barnet inte vet vem den andra föräldern är, lider barnet mer av detta.

Kort och gott, barn behöver båda sina föräldrar och i synnerhet papporna behöver bli mer delaktiga i barnens uppväxt och liv. Istället för att samhället ger signaler om att papporna inte behövs är det mer välkommet om regeringspartierna, och för all del även oppositionen, kan komma med förslag som inkluderar båda föräldrarna i föräldraskapet istället
 
Det är bra med argument från båda sidorna. Det belyser problemen.
Jag är väl medveten om att kvinnor ser till att skaffa barn ändå om de verkligen vill det.
Jag vet också att många ensamstående klarar sig utmärkt men är också smärtsamt medveten om de problem som Hanns Boris lyfter, risken för utanförskap genom att växa upp med ensamstående föräldrar.

Nu tror jag inte att det kommer bli så lätt att gå och inseminera sig även om det skulle klubbas i lag. Du skall ju granskas och ha ekonomiska förutsättningar för det.
Det kommer ändå inte vara vem som helst som kommer att skaffa barn ensamma. Inte så många heller.
För de som "bara" är  är sambo kommer det att underlätta likaså för homosexuella kvinnorna, männen undantas ju eftersom de inte kan bära eller föda barn.

Kan inte hjälpa det men jag håller nog mest med sistnämda. Jag tycker att barn skall ha tillgång till både pappa och mamma. För även om det inte alltid är så anser jag ändå att intentionen skall vara den.
Vet inte om jag behöver förtydliga, det innbär inte att jag har någon åsikt om vem som är mest lämpad att vara mamma eller pappa eller vem som är mest lämpad att uppfostra barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar