Hittade en artikel om just det.
http://www.bpis.se/foraldrar-till-sjuka-barn-kan-bli-utbranda/
Hon beskriver hur de jobbade med problemen och hur olika det var mellan man och kvinna.– Inte så konstigt egentligen, tyckte jag, men jag började fråga föräldrarna hur de egentligen mådde och fick svar som: ofta irriterad, sover dåligt, slutat göra roliga saker, får ingen tid över för mig själv. Till det kom huvudvärk, yrsel och magproblem.
När Lindström lite senare gick en kurs om utbrändhet insåg hon att det var precis det som en del föräldrar drabbats av – men till skillnad från att ”gå i väggen” på jobbet så kan föräldrar inte sjukskriva sig från sina barn.Vanmakt
– Det finns en vanmakt i situationen och så småningom ser man ingen utväg. Och vem ska man prata med? Föräldrarna vill inte gärna ta upp sina egna bekymmer när de är på läkarbesök med barnet, för att inte skuldbelägga det.
På direkta frågor berättade föräldrarna att de kände skuld över att inte räcka till, varken för det sjuka barnet, för syskonen eller för varandra. Det fanns också föräldrar som talade om att de hade gjort saker mot barnet, som de aldrig i sitt liv trodde att de skulle kunna göra.Började forska
Caisa Lindström började undra om det bara var just de mammor och pappor hon träffade som drabbats, eller om det här var vanligt.
Det ledde till att hon började forska om föräldrar till barn med de kroniska sjukdomarna, diabetes och tarminflammationer.
I slutet av 2007 skickade hon ut en enkät till 418 föräldrar. 80 procent av mammorna svarade, 60 procent av papporna.
– Det är en bra svarsfrekvens.
Till dessa kom en kontrollgrupp med föräldrar till friska barn,
– För att det ska vara vetenskapligt korrekt, förklarar hon.
Resultatet hon fick in var intressant för henne som forskare, men som kurator blev hon förskräckt:
– Är det verkligen så illa? undrade hon.Utbrändhet
Det visade sig att 36 procent av föräldrarna med sjuka barn drabbats av utbrändhet mot 20 procent i kontrollgruppen.
Det var störst skillnad mellan mammorna, 42 procent mot 20, däremot var skillnaden mellan papporna liten.
Lindström tittade på en hel mängd bakgrundsförhållanden som socioekonomiska faktorer, om föräldrarna hade arbete, deras utbildning, om de levde ensamma med barnen och deras etnicitet, men, säger hon:
– Ingen av dessa faktorer hade något samband med utbrändheten.
Inte heller påverkades resultatet av hur länge barnet varit sjukt eller av hur allvarlig sjukdomen var, något man skulle kunna tro, menar Lindström. Man kan också tycka att det upplevda stödet från den andra föräldern eller ens nya partner skulle påverka, men nej, det gjorde det inte.Gav utslag
Däremot gav variabeln ”egen tid” utslag.
– Ju mindre tid för sig själv, desto större risk att bli utbränd. Även sömnen hade betydelse, framför allt för mammorna.
En annan viktig faktor var praktisk hjälp från släkt och vänner.
Hur jobbet kan bli ett andningshål för en del medan det blir en belastning för andra. Bra artikel
Tror att det kan vara väldigt jobbigt att ha ett sjukt barn. Att ständigt oroas, inte orka, inte räcka till, orka se varandra som par och även se och räcka till för syskon. Har du någon i din omgivning med barn som är sjuka? Du kanske skulle kunna ge familjen lite tid? En städning, ta hand om tvätt eller disk eller rensa rabatter.
Har en annan aspekt på det hela. Minns då jag var liten. Min yngre syster var ofta sjuk. Alla frågade hur det var med henne. Mig hejade man bara på. Sedan rörde sig samtalen om henne. Som liten vill man ha uppmärksamhet, bekräftelse. Men det sjuka barnet är ofta det som får mest. Eftersom hon var hemma, inne, hjälpte hon till eftersom hon inte hade så mycket annat att få tiden att gå med. Det blev hon som var den duktiga medan jag alltid fick höra att jag borde vara som hon. Det har inte skapat någon osämja oss emellan men jag har ibland tänkt på det som vuxen. Hur viktigt det är att inte göra skillnad.
Sjuka barn kan skapa mycket hos sin omgivning. Bra att det uppmärksammas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar