http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6089596
Det blev massiv kritk men inga krav på förändring eftersom man anser att de redan har försändrat.
– Kritiken är allvarlig och det framkommer en rad allvarliga brister som ju också vi har kännedom om. Vi har gjort åtgärder för att komma till rätta med de brister som finns i vår verksamhet och vi är på rätt väg, men vi har en lång väg kvar att vandra, säger Anette Gladher, chef för socialförvaltningen i Karlskrona.Jag får säga att jag inte blir förvånad. Samtidigt har ett annat ärnden där jag stöttat fårr kritik
Bland annat kritiserar IVO socialnämnden för att inte ha utrett flickan tillräckligt och för att inte ha ordentligt utrett det enskilda hemmet som hon placerades i.
IVO pekar även på en bristande uppföljning av flickan och att de orosanmälningarna som gjordes av privatpersoner inte utreddes ordentligt.
IVO ställer dock inga krav på åtgärder eftersom inspektionen anser att kommunen redan vidtagit de åtgärder som behövs.
– Jag vill påtala att det här givetvis inte är några engångsinsatser vi gör utan det är insatser som ska vara länge framöver. Det är ett arbete som siktar på att vi ska bli bättre över tid, säger socialchefen Anette Gladher.
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/socialnamnden-foljde-inte-lagen-10702712.aspx?shareID=N0xXcHVpcDJqalFra3hDbTcwNXREV0Z4Q0VlME4wSE5aTUFMdHcxZmVWcz01
– Vi kan konstatera att en del av de brister som vi hittat vid tidigare granskningar kvarstår. Det är bekymmersamt. Vi ser också att man inte i tillräcklig utsträckning tagit hänsyn till barnets bästa, säger Erik Kangeryd, enhetschef vid Inspektionen för vård och omsorg.
Det var den 22 maj 2014 som den elvaårige pojken utan några som helst förberedelser hämtades av socialnämnden och mamman i skolan, vilket NT tidigare berättat om. Pojken fick inte gå klart skolterminen och familjehemmet – pojkens styvpappa, bror och farmor och farfar – kontaktades inte. Styvpappan fick själv efterlysa pojken när han inte kom hem efter skolan.
Familjehemspappan som varit med sedan pojken föddes ifrågasätter starkt socialnämndens agerade:
– Var är barnperspektivet när socialtjänsten agerar på det här sättet? Jag tänker på honom och lillebrodern, som mår jättedåligt av det här, säger han.
Omplaceringen skedde trots att pojken så sent som i mars förra året motsatte sig att träffa sin biologiska mamma.
– Det är grundläggande att ett beslut om omplacering från ett familjehem ska föregås av en grundlig och omsorgsfull utredning, men det har inte gjorts här.
Vidare bedömer IVO att omplaceringsbeslutet vilade på en handläggning som saknade en fast struktur. Fortlöpande bedömningar ersatte en utredning om vad som var bäst för barnet.
IVO konstaterar även att barnet omplacerades till en miljö som inte var utredd och som tillsynen visar var instabil.
Dessutom anser IVO att det är tveksamt om situationen vid omplaceringsbeslutet var så brådskande att socialnämndens ordförande hade rätt att fatta beslut om en omplacering till mamman samma dag som det skedde.
Inspektionen understryker i sitt beslut att de omfattande bristerna i nämndens barn- och ungdomsvård, som konstaterats i flera tidigare beslut, kvarstår.
Sedan omplaceringen av pojken har familjehemspappan tillsammans med flera andra föräldrar bildat BPIS Östergötland, som är en del av Barnperspektivet i Sverige som den riksbekanta familjehemsmamman i Marks kommun startade.Det tragiska är att det inte kommer att leda till något när det gäller honom och pojken. Grabben kommer inte att komma tillbaka. Mamman har flyttat, bytt kommun så även om de skulle vilja rätta till så har de inte den makten längre. Pappan hoppas nu på åtal som i vårt fall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar