http://www.bpis.se/alla-vill-inte-ha-barnen-i-forskolan/
Det är inte bara ett slag mot valfriheten att avskaffa vårdnadsbidraget, det är också ett slag mot rättvisan. Alla små barn passar inte in på förskolan och alla familjer vill inte att deras små barn ska vara där, skriver Jan Ericson.
2008 tog riksdagen beslut om att ge kommunerna rätt att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Detta finns idag i drygt 110 svenska kommuner och innebär en ersättning på 3 000 kronor till den förälder som är hemma med sina barn under tre års ålder istället för att använda en plats i förskolan.Tänk om föräldrar kunde får bestämma själva och är det sedan som han skriver så tjänar samhället på det och likaså barnen tror jag.
Vårdnadsbidraget är nu återigen i centrum för den politiska debatten. S, V, MP och FP vill avskaffa denna lilla men viktiga ersättning för de drygt 7 000 familjer som idag använder denna möjlighet. M, C, KD och SD vill behålla vårdnadsbidraget.
Det är inte bara ett slag mot valfriheten att avskaffa vårdnadsbidraget, det är också ett slag mot rättvisan. Alla små barn passar inte in på förskolan och alla familjer vill inte att deras små barn ska vara där. De som väljer att själv ta hand om sina små barn blir då helt utan ersättning, medan de som placerar barnet i förskola får en mycket kraftigt skattesubventionerad plats. I genomsnitt kostar en förskoleplats kommunerna 110 000 kronor per år, vilket få förvärvsarbetande föräldrar betalar i skatt per år. Ur samhällsekonomisk synpunkt är det sannolikt en ren vinst med vårdnadsbidrag. Till saken hör dessutom att de allra minsta barnen är de som kräver allra störst personaltäthet, och det gör att en förskoleplats för en tvååring troligen kostar ännu mera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar