http://www.dn.se/debatt/ta-fns-kritik-pa-allvar-sa-kan-sverige-bli-ett-battre-land-for-barn-och-unga/
FN-granskning. Barn får inte komma till tals och de har svårt att få upprättelse när de kränks. FN:s barnrättskommitté lägger i dag fram sina rekommendationer för hur Sverige ska rätta till bristerna. Barnrättsorganisationer pekar på sex punkter som måste förbättras.Ja det är sådant som vi lyft länge vi också. Det är bra att det kommer ifrån många håll samtidigt. Slagsida som jag brukar kalla det. Ni vet piratbåtarna a´la´pirtats of Caribbean De med kanoner på sidorna. Det är som vi är 43 olika organisationer som skjuter på olika mål. Tänk om vi kunde berordra slagsida. Alla lägger sig jämsides och skjuter mot samma mål.
1 Lyssna på barn och unga och ge dem verkligt inflytande
2 Satsa på utbildning av professionella
3 Säkerställ att barn kan få upprättelse när rättigheterna kränks
4 Sätt särskilt fokus på barn i de mest utsatta situationerna
5 Avskaffa postnummerlotteriet om hur barns rättigheter efterlevs
6 Se till att biståndet lever upp till barn-konventionen
Men nu skall ju barnkonventionen bli lag. Frågan är bara när. Näste fråga är om kommunerna har en plan för hur det skall sjösättas. Hur den skall efterlevas.
Redan i höstas slog man larm om att kommunerna inte hade någon strategi eller plan för hur det skulle göras http://www.dn.se/debatt/kommuner-saknar-plan-nar-barnkonventionen-blir-lag/
Utifrån FN´s kritik igår följdes frågan upp av skaraborgs radion hur det såg ut i länet. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6085632
De flesta hade ingen. Det trots att den varit juridiskt bindfande i 25 år.
Tolv av femton kommuner i Skaraborg svarade när organisationen Nätverket för Barnkonventionen gjorde en undersökning i frågan. Bara sex av dem svarade att de har en strategi för att få in barnkonventionen i kommunens arbete.
Svaren från Skaraborg stämmer väl överens med bilden totalt i Sverige, ungefär hälften av kommunerna uppgav att de saknar en strategi i den här frågan.
Svaren från Skaraborg stämmer väl överens med bilden totalt i Sverige, ungefär hälften av kommunerna uppgav att de saknar en strategi i den här frågan. Och det här är allvarligt, tycker Lisa Ericson som är ordförande i Nätverket för Barnkonventionen.
- Det har gått 25 år sedan vi undertecknade barnkonventionen och den har varit juridiskt bindande sedan dess. Och en av grundprinciperna i barnkonventionen är rätten till inflytande och delaktighet, och det är ganska allvarligt att vi inte kommit längre med det, säger hon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar