http://www.bpis.se/barn-gar-for-langa-dagar-pa-forskolan/
Det är inte utan man undrar varför de som lämnar så länge skaffar barn. Lite sarkastiskt om de nu lämnar bort dem mesta delen. Ok som en del säger det kan vara ensamstående som tvingas för att få ihop det men jag vill ändå hävda att de inte tillhör de som har banren längst eftersom ensamstående oftast har vanliga jobb med vanliga arbetstider. Hör snarare att de har problem eftersom de bara får lämna då de jobbar och jobbar de obekväma tider kanske det inte ens finns platser. Tex om de jobbar nätter eller delade turer. Tror snarare att det är egna företagare, chefer som jobbar mer än sina 40 timmar. Det kanske är jag som har förutfattade meningar men så tror jag att det är. I vilket fall som helst så mår inga barn bra av att vara på dagis så länge. Och har man reglerat vuxnas tid så behöver man även se över barnens tid. Lägg till att det är för stora grupper. Och stora grupper är skadligt för hälsan. Redan 2012 slog man larm om för stora barngrupper.En rapport från Skolverket visar att 13 procent av Sveriges 1- 5-åringar går på förskolan mer än 40 timmar i veckan. I Karlskrona går 100 barn upp till 55 timmar, enligt kommunens senaste föräldraenkät.– De flesta som ser de här siffrorna reagerar, säger barnpsykologen Kerstin Kruber.Hon tycker att barnens allt längre vistelsetider bör utredas.– Som vuxen vill jag inte jobba 11 timmar om dagen. Det är rimligt att vi diskuterar det i barnens fall också, säger hon och fortsätter:– När det nu finns samlad statistik om hur långa dagar barnen går, att barngrupperna blir allt större, och förskolepersonal ger signaler om försämrad arbetsmiljö behövs att någon ser på problematiken uppifrån
Att en del barn går i förskolan upp till 55 timmar i veckan är problematiskt, tycker Marina Eriksson, kvalitetscontroller på Karlskrona kommuns barn- och ungdomsförvaltning.– Det innebär långa arbetsdagar för barnen. Inte så att de inte har det bra på förskolan, men de har ingen reglerad arbetstid så som vi vuxna, säger hon.De är flest timmar på förskolan
Här går barnen längst:36 h/vecka – Solna35 h/vecka – Värmdö, Nacka, Ekerö, Tyresö, Täby, SollentunaOch kortast:23 h/vecka – Överkalix24 h/vecka– Hällefors, Munkfors, Bengtsfors, ÅrjängKälla: Skolverket, Föräldraundersökningen 2012.
http://www.bpis.se/stora-barngrupper-skadliga-for-barnen/
- I forskningen ser man att kvalitén försämras ju fler barn man har. Och mellan 3 och 5 barn så kan vi se att försämringar i pedagogens möjligheter att svara lyhört på barnets kommunikation och behov, enligt Malin Broberg.Jag undrar hur det ser ut i kommunen där jag bor... eller där du bor. Vi kanske skall börja ställa frågor.
- Vi vill ha en förskola som förebygger svårigheter, stress och psykiskt ohälsa, vi vill ha en förskola som är positiv till barns utveckling, vi vill inte ha en förskola som riskerar skada barnen.
Men enligt skollagen så får kommunerna ha den gruppstorlek de anser att de kan och behöver, men det hindrar inte kommunerna från att de måste ta ansvar för och motivera varför de har så stora barngrupper, menar Ingrid Lindskog på Skolverket.
- I lagen står det att barngrupperna ska ha en lämplig storlek och sammansättning och det kan man inte krypa undan, och i våra allmänna råd står det att man ska göra konsekvensutredningar och beskriva varför man har det på det här sättet, säger Ingrid Lindskog.
Men forskningsteamet från Göteborgs universitet har kommit fram till vad som är bra storlek på en barngrupp för de större barnen.
- I Vår bok säger vi att 18 barn är gränsen, säger Malin Broberg på Göteborgs universitet.
För de mindre barnen är rekommendationen 12 barn per grupp, säger hon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar