Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

tisdag 20 januari 2015

Lex Nina podradio

Hittade en blogg http://www.lexnina.libsyn.com/ med en podradio som lyfter LVU och annat.
Avsnitt 8



Leonard Ngaosuvan, forskare och granskare av vårdnadsutredningar. I en spännande intervju med Nina Lindgren Dahl presenterar Leonard sina idéer om hur vårdnadsutredningar kan göras på ett metodiskt och strukturerat vis som kan komma att eliminera riskerna för att subjektivitet och egna värderingar blir avgörande för utredarnas slutsatser.
Leonard beskriver sin tvåstegsmetod som skapar förutsättningar för att följa, granska och forska kring kvalitén och utfallet av vårdnadsutredningar, något som är helt omöjligt utan att utredningsmetodiken följer en standard.
Han är också stark förespråkare av att följa upp varje fall av utredning för att kunna rätta om något blivit fel.
Leonard Ngaosuvan lanserar också några kontroversiella idéer med sin grund i matematisk teori och spelteori. Ett exempel är förslaget att i vissa situationer låta tärningen avgöra vem som får vårdnaden om barnet.
Leonard söker kontakt med familjerättsenheter som vill ha ha till en förändring och är villiga att bryta ny mark för att åstadkomma detta.
För att ta kontakt med Leonard gällande vårdnadsutredningar eller föreläsningar nås han på clebophd@gmail.com.

Passar också på att tipsa om forskare Bo Edvardsson från tidigare avsnitt nya bok "På saklig grund -utredningsarbete inom socialtjänst."
Nina Lindgren Dahl nås på lexnina@hotmail.com
 
Håller på att lyssna just nu. Det är jättebra råd  Det finns många fler avsnitt där
Avsnitt 7: Ulrika Rogland, åklagare och målsägandebiträde
Ulrika Rogland belönades i år med Fredrika Bremer-förbundets BRA-pris för sina exceptionella insatser för jämställdhet. Ulrika Rogland beskrivs som en av landets främsta åklagare men som har valt att kliva av sitt uppdrag. Det s.k Alexandra-målet lade grunden till den svenska groominglagstiftningen och det arbete som pågår mot grooming idag. Idag arbetar Ulrika Rogland som målsägarbiträde och hon föreläser för att fortsätta att skapa och driva opinion. Tidigare pristagare från Fredrika Bremer-förbundet har bland andra varit Mona Sahlin och Ingvar Carlsson
 
Avsnitt 6: Forskare och docent Bo Edvardsson
Bo Edvardsson delar med sig av sin erfarenhet och kunskap efter dryga trettio år som forskare och sakkunnig. Bo är docent i socialt arbete, docent i psykologi och legitimerad psykolog. Bo har undervisat på Örebro Universitet men gick i pension sommaren 2014.
Efter sina trettio år av forskning ser inte Bo någon positiv utveckling i kvaliten på utredningsarbetet från socialtjänst och familjerätt. Bo vet vad han talar om och berättar öppet hur han tycker att samhället borde agera för att en gång för alla komma till rätta med detta samhällsproblem där barnen utsätts och tillåts göra det.
 
Avsnitt 5: Agneta Bravelius BRY Barns Rättsskydd
Under pseudonym "Hanna Svensson" skrev Agneta Bravelius boken "När blodsbanden brister". Boken beskriver hur Agneta under sex år kämpar med bakbundna händer mot myndigheter för att bli trodd. Ta del av Agnetas kamp för att hennes son ska få leva i en uppväxtmiljö bestående av trygghet.
"När blodsbanden brister" finns nu i nyutgåva på www.adlibris.com. Missa inte denna viktiga och mycket läsvärda bok!
I dag driver Agneta insamlingsstiftelsen BRY - Barns Rättsskydd.
Avsnitt 4: Monica Dahlström-Lannes f.d kriminalinspektör
Nina Lindgren Dahl möter Monica Dahlström-Lannes f.d kriminalinspektör.
Hör Monica berätta om hur samhället brister och om hennes förtvivlan kring enskilda fall.
Monica Dahlström-Lannes är flerfaldigt prisbelönt för sina insatser för barn och deras rättigheter. Bland annat så har Monica fått Solstickepriset. I samarbete med rädda barnen har Monica Dahlström-Lannes skrivit boken "Mot dessa våra minsta".
 
Det finns fler
 
 
 

1 kommentar:

  1. Det lär komma fler liknande med tanke på det som både Bo E. Resp Monica D-L så ledsamt tar upp-att inte ens flera myndigheters kritik leder till förbättring för barnen som det berör -tills fler politiker eller enskilda trycker på och gör JK- granskning eller ger BO mandat att ingripa i enskilda fall.
    Civilkurage och envishet och samlad kompetens som den både Bo och Monica sitter inne med- måste slutligen bryta den här galenskapen och tragiska okunskapen som råder på socialkontoret - där socialchefen inte ens kritiserar det absurda faktum att de ju inte ens har träffar barnet!
    Hur kan man då ha mandat att fatta beslut. ?
    Denna struktur måste ju ändras från grunden-ty INGEN kan veta något om barnets bästa om de inte ens träffat barnet ifråga. Det är ren galenskap - som i många vårdnadstvister .

    SvaraRadera