Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

onsdag 28 januari 2015

Inte klokt

En ettårig flicka fick permanent uppehållstillstånd i Sverige – men inte hennes familj. De fick beslut om utvisning tillbaka till sitt hemland Kirgizistan, trots att flickan inte har någon annan släkt i Sverige. Ett korrekt beslut, enligt Migrationsverket.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6078694  
– Jag förstår inte varför Migrationsverket bara ger vår dotter uppehållstillstånd, säger Aishas pappa Agik Osmanov och tittar på sin ettåring som bekymmerslöst bläddrar i en bilderbok.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt att man med två barn – med bara några år emellan, båda minderåriga – anser att den ena inte ska återvända för att det inte är lämpligt men tycker att man inte ser några hinder för den andra att återvända när de kommer möta exakt samma situation, samma risker och situation, säger Anuta Sjunghamn.
Det har nu gått fyra månader sedan ettåringen fick sitt uppehållstillstånd, men hennes familj har fortfarande ett utvisningsbeslut hängande över sig.
Beslutet är korrekt fattat, menar Anette Bäcklund, chef på avdelningen för förvaltningsprocesser på Migrationsverket.
– När ett barn föds vid ett senare tillfälle kan det hända att den individen får sitt ärende prövat separat, men då ska vi pröva hela familjen igen om det är möjligt. Tyvärr har vi inte gjort det i det här fallet men ska göra det nu eftersom vi har ett öppet ärende igen, säger Anette Bäcklund. 
Jag vet snart inte vad jag skall säga. Hur kommenterar man sådana dumheter? Var är sunt bondförnuft? Varför kan man inte använda det då det gäller byråkrati? Ibland känns det som om vissa regler bara är till för att de som jobbar med dm skall ha något att göra även om det ställer till det för folk under tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar