Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

lördag 24 januari 2015

Kritiken ökar

Ja ingen som följer min blogg har väl missat att kritiken ökar ifrån alla håll. Här är en artikel som bekräftar det. Men jag har också lyft att det är så få ärenden som leder till något och de som leder till något så är det bara kritik
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/klagomalen-pa-socialtjansten-okar/
Bara under förra året utredde tillsynsmyndig­heten Ivo över 3 300 klagomål – en ökning med nära 25 procent på fyra år. Men endast en tiondel av klagomålen ledde till krav på åtgärder.Antalet utredda klagomål på socialtjänsten har ökat stadigt de senaste åren – sedan 2011 med nära 25 procent. Förra året utreddes 3 386 klagomål, enligt preliminära siffror från diariet. År 2011 var siffran 2 742.
Flest klagomål fick socialtjänsterna i Ivo:s befolkningstäta mittregion där kommuner som Örebro, Uppsala, Gävle och Eskilstuna ingår.
Dryg tio procent av klagomålen som utretts de senaste åren har lett till krav på åtgärder.
– Jag förstår att det kan verka vara få, men alla brister behöver inte leda till att vi ställer krav på åtgärder.

Elin Lindén arbetar som social­sekreterare i Stockholm sedan fyra år tillbaka. Hon är inte förvånad över att klagomålen blivit fler och fler.
– Jag kan förstå att klienterna känner att de får dåligt bemötande. Vi hinner inte med helt enkelt. Vi är alldeles för få i förhållande till vad vi förväntas prestera och hinner inte ha så mycket kontakt med klienterna som vi önskar, säger hon.
Personalomsättningen på socialkontoren är ofta mycket hög. Elin Lindén berättar om vissa arbetsgrupper som under ett år bytt ut hela personalstyrkan.

Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister, påpekar att det är kommunerna som bär ansvaret för socialtjänsternas verksamhet, men hon säger sig vara väl insatt i problematiken och följer debatten noggrant.
– Vi försöker göra så mycket vi kan för att stötta kommunerna. Jag följer utvecklingen noga och är det lagstiftning som kommer att krävas för att förbättra situationen är jag öppen för diskussion, säger Åsa Regnér.
En av den borgerliga rege­ringens åtgärder för att förbättra situationen var att anställa en nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården. Cecilia Grefve började på sitt nya jobb i november förra året och ska resa runt till socialtjänster i 50 kommuner de kommande åren för att kartlägga problemen.
Den nya ministern har skärpt uppdraget ytterligare.
– Samordnaren ska inte bara lyssna, hon ska även återföra förslag till mig om vad som kan förbättras och rapportera oftare, säger Åsa Regnér.
 

Ett bevis på frustrationen är väl nästa artikel http://www.expressen.se/kvallsposten/socialsekreterare-fick-dodshot-pa-telefon/
"Du kommer att dö en långsam död."
"Du är död. Du är död"
När den kvinnliga socialsekreteraren i Eslöv hörde meddelandena på sin telefonsvarare fruktade hon för sitt liv. Polisen tror att avsändaren var en 25-årig klient till kvinnan, en man som var missnöjd med hur hans ärende hanterats.
Nu åtalas 25-åringen för hot mot tjänsteman. När han togs in för förhör hade mannen en nyköpt pistol i en påse, rapporterar Skånska dagbladet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar