Det är väl bara att konstatera att personalbristen gör att man inte kan följa lagen på fler områden runt barn.
Gemensamma nämnden för Ljungby, Markaryd och Älmhult, som ansvarar för familjerättsliga frågor, uppfyller inte krav och riktlinjer på handläggningstid och service till medborgare. Det framgår i ny granskning.
http://www.smalanningen.se/artikel/122406/for-lang-handlaggningstid-i-familjeratten
KPMG har i uppdrag av Ljungbys, Älmhults och Markaryds kommunrevisorer granskat den gemensamma nämnden. Syftet var att följa upp bristerna som rapporterades för sex år sedan.
Framför allt handlar kritiken om att det är för lång handläggningstid och KPMG rekommenderar att verksamhetens organisation utreds.
Ett riktmärke är att familjerätten bör ha en handläggare per 10 000 invånare.
Lars Ingvert (S) i Älmhult är ny ordförande för nämnden, men har inte tagit del av granskningen.
– Vi hade vårt första sammanträde i dag. Jag vet inte alls historian mer än att de har haft svårt att rekrytera personal. Det har satts in vikarier och konsulter för att lätta på arbetssituationen.
Granskningen visar att faderskapen som ska hanteras skyndsamt, har prioriterats ner till förmån för ärenden från Tingsrätten. Det tycker revisorerna är felprioriterat.
"Om familjerätten inte hinner med ärendena påverkar detta familjerna genom att de inte får underhållstöd från Försäkringskassan".
Socialstyrelsens riktlinjer för samtalsstöd är en väntetid på två veckor. Väntetiden är just nu sex veckor.
"Enligt handläggarna, är dessa fullbokade och det finns inget utrymme för nyinkomna ärenden som kan kräva snabbare handläggning. Exempelvis ärenden som behöver handläggas för att undvika konflikter mellan parterna"
Verksamheten bedrivs i dag i Älmhults kommunhus, något revisorerna också ifrågasätter med tanke på geografisk omfattning samt befolkningsmängd
– Ljungby är största kommunen. Man kan diskutera vem som ska vara värd, menar Vidar Lundbäck.
Vissa dagar befinner sig personalen i Ljungby och Markaryd.
– De samlar ihop ärendena så de kan jobba där en hel dag. Annars hade de fått åka fram och tillbaka. Det hade varit ännu mindre resurseffektivt, menar Vidar Lundbäck
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar