I november förra året var anmälningarna till socialkontoret i Linköping redan fler än under hela 2013. Samtidigt råder brist på erfarna socionomer. Anställda med kort erfarenhet får handleda nya kollegor medan de rutinerade söker andra jobb.
http://mobil.corren.se/nyheter/linkoping/socialen-tvingas-ta-in-konsulter-7643728.aspx
Antalet anmälningar som kommer in till socialtjänsten ökar. I Linköping bedrev socialkontoret 2 548 utredningar under 2013. Fram till november i år var antalet redan uppe i 2 743. Redan i april i år såg socialkontorets ledning att utredningarna inte varit så många sedan 2006.Ja det är väl bara att konstatera att det måste tas ett ordentligt tag runt problemen att inte få tag i folk och att de som sedan kommer inte stanna kvar.
Trots hög belastning avslutade socialtjänsten i Linköping fler utredningar i år (80 ärenden) än 2013 (66 ärenden). Men utredningstiderna är längre, ibland bryter de mot lagens gräns på max fyra månader för barnavårdsutredningar.
Den 1 oktober kom en lagändring som kräver att socialtjänsten nu måste öppna utredningar om barn så fort uppgifter tyder på att barnet har bevittnat våld. Redan i september, före lagens införande, drog antalet anmälningar iväg och socialchef Anita Lhådö räknar med att ytterligare ökning när kännedomen om den nya lagen sprids till skolor, förskolor, sjukvården och andra som kan möta utsatta barn.
Samtidigt som anmälningarna blir fler blir socionomer som vill arbeta med utredningar färre. Arbetet kan vara psykiskt tungt och krävande och erfarna handläggare söker sig ofta efter några år bort från arbetsuppgifterna. Det har lett till att orutinerade socionomer arbetar med utredningar och samtidigt ska handleda nyutexaminerade kollegor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar