http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6065086
Johan har idag enligt folkbokföringen och alla register bara en förälder, nämligen sin adoptivpappa.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6063502
– Det kändes helt hopplöst, jag gav upp där...Jag tänkte att de har tagit pojken ifrån mig, säger Agneta.Adoptivpappan och Agneta har aldrig varit gifta eller ens bott ihop, men mannen har följt och uppfostrat Johan som sin egen son ända sedan han var liten och nu ville mannen även bli som en far rent juridiskt. Eftersom Johan aldrig haft kontakt med sin biologiska pappa så kändes adoptionen rätt.
Det som gick snett här var att Skaraborgs tingsrätt inte tog reda på att Agneta och mannen inte var gifta och upplyste inte heller parterna om adoptionens konsekvenser. Enligt svensk lag och föräldrabalken krävs att parterna är gifta om båda ska stå som föräldrar. I det här fallet klipptes istället alla juridiska band mellan sonen och den biologiska mamman när adoptionen genomfördes.
Var det aldrig någon som förklarade vad detta innebar, fick ni aldrig någon information om detta?
– Nej, inte någonting. Vi trodde att jag stod kvar som biologisk mamma och han kom in som adoptivpappa men ingenting om att jag skulle bli borttagen.
Det var en ren slump som gjorde att Justitieombudsmannen, JO, nyligen tittade på just det här ärendet. JO kritiserade tingsrätten för att inte parterna blev upplysta om adoptionens konsekvenser, och när sonen Johan fick del av JO:s kritik så förstod han att allt gått fel. Det var också sonen som fick berätta för sin mamma:
– Jag såg med en gång på honom att något hade hänt. Han skulle berätta men kom aldrig till skott, men sen kom det upp: Du vet adoptionen, den gick fel och du är borttagen som mamma. Du finns inte längre!
Om inte JO tagit upp fallet då hade ni tänkt att allt var som vanligt?
– Ja, då hade vi inte vetat någonting
Tingsrättens adoptionsbeslut är oåterkalleligt och tiden för överklagan gick ut för länge sedan. Adoptionsmissen gjorde även Johan arvslös efter sin mamma och nu har de på egen hand fått ordna den biten.
– Jag och sonen fick gå och göra ett testamente där jag fick skriva att om det skulle hända mig något så skänker jag till min bortadopterade son, det var mycket känslor och jobbigt.
Adoptionsmissen har fört med sig en hel del praktiska problem men det är det känslomässiga som är värst för Agneta, att folk ska tro att hon valt att adoptera bort sitt enda barn.
När de vände sig till domstolen i hopp om att de skulle rätta till misstaget så fick Agneta ett märkligt råd:
– De ryckte bara på axlarna och menade på vad är problemet. Ni får väl gifta er borgerligt och sen skilja er och då är du med i papprena igen.
Man lade ansvaret att rätta till felet på er?
- Ja, för de kunde inte göra någonting sa de. Men om jag gör något fel så får jag ju stå för det och det ska även tingsrätten också göra, säger Agneta.
Något giftermål ställer hon inte upp på. Agneta hoppas istället att tingsrätten på något annat sätt ska kunna reparera misstaget.
– Det är mitt eget kött och blod och jag ska kämpa tills jag får tillbaka honom juridiskt igen.
Adoption i Sverige innebär att den som adopteras ska anses som barn till den eller dem som adopterat och inte som barn till sina biologiska föräldrar. De rättsliga banden med de biologiska föräldrarna upphör helt. Adoptivbarnet ärver och ärvs av adoptivföräldrarna och deras släktingar. I Sverige beslutas en adoption av tingsrätten efter ansökan. Domstolen prövar om den tilltänkta adoptionen är lämplig. (Källa: Domstolsverket.se)
En statlig utredning som blev klar år 2009 föreslog en ändring i lagen så att även sambopar kan adoptera gemensamt, men den utredningen ledde aldrig till någon lagändring.Så här säger Föräldrabalkens 4:e kapitel om adoption 4 § Andra än makar må ej gemensamt antaga adoptivbarn. Lag (1970:840). Med makar avses även registrerade partner. Personer i ett samboförhållande får inte adoptera tillsammans.
Det är då konstigt att det skall vara så svårt att rätta till då myndigheter eller myndighetspersoner gör fel.
Nu reagerar även JK http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6066009
frågan är hur stor vikt domstolarna lägger vid att se över rutiner och uppmärksamma sådana här beslut. Adoptionsmissen vid Skaraborgs tingsrätt är nämligen inte den enda. Exakt samma misstag begicks av en rådman vid Gävle tingsrätt. Det fallet kritiserades av Justitiekanslern Anna Skarhed. Hon ansåg att rådmannens agerande var så allvarligt att han borde prickats för tjänstefel. Så blev aldrig fallet, Arbetsdomstolen ansåg att rådmannens agerande var ringa.– Att få kritik från JO och JK är ju allvarligt men sedan kan man diskutera om det borde vara något mer. Samtidigt kan man ju säga att ingen av de som drabbats av felaktiga beslut blir ju hjälpta av att det blir en reprimand, säger Skarhed.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar