Just nu är det visst en unik rättegång i sitt slag .
http://blogg.ecpat.se/2015/01/14/rattsvasendet-ar-inte-rustat-for-att-hantera-fall-som-galler-barnsexhandel/
Igår inleddes rättegången i Uppsala mot en man som beställt våldtäkter på barn i Filippinerna. Mannen betalade medhjälpare på plats som utförde de sexuella övergreppen på barnen, samtidigt som han övervakade och dokumenterade övergreppen från sin dator. Mannen är också misstänkt för sexuella övergrepp på två barn i Sverige.http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svtuppland/rattsvasendet-inte-rustat
Detta är andra gången en svensk åtalas för att ha beställt sexuella övergrepp på barn utomlands via webbkamera. Första gången var det så kallade Hässleholmsfallet som vi skrivit om här. Hovrättsdomen i det fallet saknade helt barnperspektiv, något bland annat ECPAT Sverige var strakt kritisk till.
Att förövarna kände barnen var enligt hovrätten i Häsleholmsfallet förmildrande omständigheter. I domen kan man läsa:
”Kvinnorna har alltså kunnat ta hänsyn till barnen på ett annat sätt än en gärningsman vars handlande styrs av en önskan att få sexuell tillfredsställelse”.
– En grotesk iakttagelse. Ordet ”hänsyn” är häpnadsväckande i sammanhanget. Hovrätten förminskar utifrån att kvinnorna begått brotten för pengar. Domen har inget barnperspektiv alls, sa vår jurist Amanda Bertilsdotter Nilsson då.
Nu höjs rösterna från organisationen ECPAT som menar att domstolar och andra personer i rättsväsendet inte tillräckligt tar barnens perspektiv i den här typen av fall.
Rättegången i Uppsala är en av de första i sitt slag i Sverige, där förrövaren betalar en medhjälpare i ett annat land för att utföra övergrepp mot barn. I stort sett finns bara ett ytterligare fall där en man i Hässleholm dömdes för ett liknande brott. Organisationen ECPAT som jobbar mot barnsexhandel menar att den här typen av brott kommer bli allt vanligare i och med att tekniken gör det möjligt och varnar för att rättsväsendet inte står rustat.
–Eftersom barnsexhandel inte finns med som ett ämne i utbildningarna för de som ska bli domare och ska döma i domstolar ser vi en risk i och faktiska fall där barnperspektivet helt saknas i deras bedömningar, säger Anders L Pettersson som är generalsekreterare för ECPAT.
ECPAT menar även att straffskalan i Svensk lagstiftning borde ses över.
–Det finns flera olika sexualbrott i dag som har böter i straffskalan. Vi har länge förespråkat att det borde ses över. Så det finns flera saker som vi tycker att Sverige borde bli bättre på och det är även frågor som Sverige har fått stå till svars för inför barnrättskommittén i Genève.
Är du orolig för att Uppsala tingsrätt inte har kunskap nog om barnperspektivet för att göra en korrekt bedömning av det här aktuella fallet?
–Jag kan inte göra någon generell uppskattning av Uppsala tingsrätts kunskap på området, säger Anders L Pettersson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar