Trovärdighetsbedömningar har förblivit centrala i många myndighetsbeslut om enskilda inom rättsväsendet och socialtjänsten, men de människor som blir föremål för sådana bedömningar kan ibland uppleva dem som grundlösa och kanske kränkande. Detta beror delvis på att trovärdighetsbedömningar görs "uppifrån" och utgör inslag i en maktutövning.http://socwork.gu.se/forskning/Myndigheters_trov_rdighetsbed_mningar
Trovärdigheten aktualiseras nämligen främst när det har betydelse för ett ställningstagande, t.ex. för att definiera ett problem eller behov, fördela ansvar eller fastställa ett händelseförlopp när övriga bevis är otillgängliga, otillräckliga eller motstridande. Några sådana situationer är när individer söker bidrag eller asyl, eller när de är parter i en rättsprocess, dvs. i anslutning till beslut, som är viktiga för deras välfärd eller frihet.Den skulle jag vilja läsa. Får leta efte den. Forskaren har skrivit mer :
Syftet med detta projekt är därför att ge ett empiriskt grundat, teoretiskt bidrag till en sociologisk förståelse av hur trovärdighet skapas och konstrueras i rättsväsendet och inom socialtjänsten genom att belysa följande frågor:
- I vilka sammanhang och med vilka innebörder används begreppet trovärdig i utredningar och domar? Hur kommuniceras trovärdighetsbedömningar inom och mellan myndigheter?
- Vilka metoder och kriterier använder myndighetspersoner vid rutinmässig bedömning av trovärdigheten hos individer och deras berättelser?
- Hur upplever rättsväsendets och socialtjänstens klienter sådana trovärdighetsbedömningar – och vad gör de för att påverka dem?
Dessa frågor skall projektet besvara genom analys av dokument, observationer och utskrifter av intervjuer av myndighetspersoner (fokusgrupper) och klienter inom rättsväsendet och socialtjänsten.
Sahlin, Ingrid (2004), Tvekan, tilltro, tvivel – socialarbetare om sina attityder till klienter och deras berättelser. Paper presenterat vid Nordiska sociologförbundets konferens i Malmö, augusti 2004
Sahlin, Ingrid (kommande), “Om trovärdighet i ändrade berättelser.” Accepterad för publicering i Retfærd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar