http://www.dagen.se/debatt/feminismen-f%C3%B6re-barnens-b%C3%A4sta-1.304649
Ofta nämns frånvarande fäder som ett hinder för många barns möjlighet till en god uppväxt. Vad som sällan finns med i resonemanget är de många fall där faderns brist på umgänge med barnen är ofrivilligt. 2006 ändrades föräldrabalken på ett sätt som drastiskt förändrade förutsättningarna för svenska vårdnadstvister.
Efter lagändringen har antalet vårdnadstvister nära på fördubblats och inte sällan blir utfallet enskild vårdnad. 90 procent av dessa tillfaller modern. Den avgörande skillnaden som tycks ligga bakom den dramatiska ökningen är att föräldrarnas samarbetsförmåga blivit avgörande för om domstolarna ska anse det lämpligt med gemensam vårdnad. Lagändringen kom till som följd av påtryckningar från feministiska intressen där man till varje pris ska skydda kvinnor som utsätts för hot eller våld i sina relationer.
När domstolen fattar beslut om ensam vårdnad ska de alltid göra det utifrån barnets bästa. Ofta innebär det att man väljer det alternativ som innebär minst dramatiska förändringar för barnet. Har det exempelvis bott hos den ena föräldern under en tid samt, går i förskola eller har sina vänner i närheten av den enda föräldern låter man i regel barnet bo kvar där. Det är också den föräldern som är mest trolig att ges ensam vårdnad om domstol finner det nödvändigt.
Ibland späs konflikten mellan föräldrarna på och det är inte ovanligt att den ena föräldern på falska grunder polisanmäler den andra föräldern för misshandel, sexuella övergrepp eller olaga hot för att vinna vårdnadstvisten. Antingen påstås dessa gärningar ha utförts mot föräldern eller mot barnet. Dessa måste naturligtvis också utredas vilket antingen resulterar i att de blir nedlagda då påståendet i anmälan inte är sant, eller att det startas parallella rättsprocesser. Då kan även kontaktförbud utfärdas vilket distanserar den ena föräldern ännu mer från barnen. Sällan leder dessa polisanmälningar till en fällande dom om bevis saknas, men boendeföräldern har skaffat sig ett försprång i tvisten. Med andra ord har boendeföräldern väldigt mycket att vinna på att se till att samarbetet inte fungerar. Att göra falska polisanmälningar, eller att få skolan att göra dessa, får inga negativa konsekvenser för den som begår handlingarna. Däremot skadar det anseendet för den andra föräldern. I förlängningen leder det också till att minska chansen att barnets bästa hamnar i fokus då barnet har behov av och rätt till båda sina föräldrar.
Problemet är att rätten i dagsläget inte tar hänsyn till vem av föräldrarna som är orsaken till att samarbetet inte fungerar när den avgör lämplighet som vårdnadshavare. Min fasta övertygelse är att om domstolarna hade tagit hänsyn till orsaken till samarbetssvårigheterna, och dessa läggs med i bedömningen, hade antalet vårdnadstvister inte alls varit så många i dag.
Orsaken till samarbetssvårigheterna måste vägas in i bedömningen för att få bort den skeva situation som råder och det skenande antalet vårdnadstvister som skadar barnen som hamnar i kläm. För att barnets bästa på allvar ska råda måste sabotage och falska anklagelser straffa sig.
Det borde vara givet att samarbete är det som ska uppmuntras. Annars vinner feminismen över barnens bästa.Sara Skyttedal, Förbundsordförande KDU.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar