Rättighetslag; är t.ex vissa delar av socialtjänstlagen som att du har rätt till en dräglig levnadsstandard. tak över huvudet, mat osv Men du får själv ansöka om den och det är sedan soc som avgör om du har rätt till det du begär och hur det skall se ut.
Sedan har vi skyldighetslagar. t.e.x vårdgarantin Du har rätt till vård inom tre månader annars har du rätt att få vården någon annanstans och det är ursprungs landstinget som får betala. Om du inte får det du har rätt till så händer.
Nu kom en prejudicerande dom runt en del i socialtjänstlagen som är tvingande.
http://mobil.svd.se/nyheter/missad-anmalan-kan-vara-brott_svd-4199345
En missad anmälan om ett barn som far illa kan leda till att personal som har anmälningsplikt kan dömas för tjänstefel, slår Högsta domstolen (HD) fast.Jag anser ju att det är fler av delarna i socialtjänstlagen som skulle vara tjänstefel. Om man gör fel i tjänsten så är det tjänstefel. Om man gör det upprepade gånger så är det uppsåt.
– Det lyfter upp Socialtjänstlagens tvingande bestämmelse om att man ska anmäla så fort man får kännedom om något som kan göra att socialtjänsten måste ingripa till ett barns skydd. Och nu har vi fått klart för oss att det sker under straffansvar för den som omfattas av anmälningsskyldigheten, säger My Hedström, byråchef på åklagarmyndighetens rättsavdelning, till TT.
Såväl privata som offentliga verksamheter påverkas av HD:s beslut. Nu måste personal som har anmälningsplikt få information, anser My Hedström.
– Man måste lyfta fram att man riskerar att dömas för brott om man inte följer anmälningsskyldigheten, säger hon.
Avgörandet från HD gäller ett ärende där en föreståndare på en förskola i Malmö väntade nio dagar med att polisanmäla en anställd som misstänktes ha förgripit sig sexuellt på barn på förskolan. Hovrätten över Skåne och Blekinge friade föreståndaren från misstanken om tjänstefel med hänvisning till att det inte rörde sig om myndighetsutövning - men HD tycker alltså annorlunda.
– Nu får hovrätten pröva om det finns förutsättningar för att döma för tjänstefel. Första kravet för att dömas för tjänstefel är att det ska vara vid myndighetsutövning, säger Ella Nyström, justitieråd vid HD.
Flera fall där anmälningsplikten har brustit har uppmärksammats på senare år.
– Justitieombudsmannen har i flera uttalanden slagit fast att anmälningsskyldigheten är absolut. Det finns inget utrymme för anmälaren att själv utreda om det ligger något i uppgifterna man har fått kännedom om, säger My Hedström.
Och att nedprioritera fallen som leder till dödsfall etc,borde rubriceras som BROTT,eller grovt tjänstefel,så kanske alla dessa ärenden med vettiga föräldrar som aldrig ens haft trassligheter, men som soc trakasserar och för krig mot istället för att ta itu med de allvarligaste fallen, tex misshandelsfallen, som barnskyddsteamet rapporterar om , som soc släpper( alltså inte shaken baby- utan flagrant misshandel/ missbruk etc
SvaraRaderaFår de inga kännbara straff -då kör de ju bara på precis som med trafficking...,som räknar med att slippa undan.
Jag måste ändå lägga in en passus... alla gör inte fel, alla begår inte lagbrott. Inte alla trakaserar eller för krig. De hör ändå till undantagen. Det finns de handläggare som gör ett ofantligt bra jobb och de skall ha eloge.
SvaraRadera