Satt i tv4 morgon studio tillsammans med Barnombudsmannen.
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3188298
Han hade skrivit en debatt artikel.
http://www.svd.se/barn-i-samhallsvard-loper-extrema-overrisker/om/debatt
I genomsnitt är ett barn i varje skolklass omhändertaget i samhällsvård någon gång under sin uppväxt. Under 2013 var 23 574 barn placerade någon gång under året.Det hade Håkan Ceder som ansvarat för utredningen också.
I flera avseenden saknas fortfarande uppföljning, kunskap och forskning om barn i social utsatthet. Hur många anmälningar görs om barn som far illa? Hur många utredningar inleds? Vad leder utredningarna till för åtgärder? Vad får åtgärderna för effekt? Det vet inte regeringen, inte socialutskottet och inte Sveriges 290 kommuner.
Institutionsvården av barn kostar varje år många miljarder. Men vi vet inte om resultatet av insatserna är generellt positiva, neutrala eller negativa.
Regeringen bör ta initiativ till en långsiktig forskningsstrategi för att öka kunskapen om barn och unga i samhällsvård. Ökad kunskap och metodutveckling skulle på sikt bidra till att ge familjehemsföräldrar, socialarbetare och andra som arbetar med barn i utsatta situationer större möjligheter att lyckas i ett uppdrag som är meningsfullt, men också många gånger svårt.
En långsiktig forskningsstrategi räcker dock inte. Det krävs också åtgärder här och nu.
En lång rad studier visar på skyhöga överrisker för missbruk, självmord, förtidspensionering och beroende av försörjningsstöd bland unga vuxna som under sin uppväxt hade ”samhället som föräldrar”.
Studier har visat att fler barn begick brott eller missbrukade narkotika efter att de vårdats på institution än innan de blev omhändertagna och placerade. För barn i familjehem är resultaten något bättre. Men det går fortfarande sämre för barn som växer upp i familjehem än för de barn som lever i de 3 procent fattigaste familjerna som under lång tid får försörjningsstöd.
• Rätt till skydd. Barn ska kunna få stöd även om vårdnadshavare motsätter sig det.
• Rätt till information, delaktighet och att kunna återkoppla på vården.
• Rätt till kontakt med familj och syskon om det inte är till skada för barnet.
• Rätt att få skolsituationen utredd och att få ett bra stöd så att barnet åtminstone kan prestera i nivå med sina kognitiva förutsättningar.
• Rätt att få hälsosituationen utredd och få vaccinationer, tandvård och såväl somatisk som psykisk hälso- och sjukvård på likvärdiga villkor med andra barn. Rätt till en läkarundersökning vid omhändertagandet.
• Rätt att kunna slå larm och få hjälp om barnet blir dåligt behandlat.
http://www.dn.se/debatt/skrota-lvu-och-lat-barnets-basta-pragla-den-nya-lagen/ (för att läsa hela)
Tryggheten för barn som placeras tidigt i livet och långsiktigt måste stärkas. Särskilt viktigt ur ett barnperspektiv är att stödet till barnets förälder förbättras. Ett aktivare arbete från socialtjänsten att göra föräldrarna delaktiga i vården och utveckla föräldraskapet kan bidra till att förebygga konflikter, vilket har stor betydelse för barnets trygghet och stabilitet.
Men det behövs också lagändringar för att öka tryggheten för dessa barn. Vård enligt LVU vid missförhållanden i hemmet ska inte kunna upphöra om det strider mot barnets bästa. Det ska gälla även om de ursprungliga skälen för själva omhändertagandet inte längre är för handen. Vid bedömningen av om vården ska fortsätta ska barnets inställning, och om barnet sedan låg ålder och under lång tid vårdats i familjehemmet, vara centrala faktorer. Även barnets relation till vårdnadshavaren och till familjehemsföräldrarna ska vägas in. Utöver detta behövs också i lag tydligare vägledning för när socialtjänsten ska överväga en överflyttning av vårdnaden om ett barn från biologiska föräldrar till familjehemsföräldrar.
Ett ytterligare eftersatt område är stödet till dem som lämnar vården för ett vuxenliv. Inte överraskande visar forskning att barn som får adekvat stöd också har bättre förutsättningar att klara vuxenlivet på ett bra sätt. Förslaget här innebär att lagen ska bli tydligare i vilkets slags stöd barnet eller den unga ska kunna förvänta sig från socialtjänsten. Stödet och hjälpen bör inriktas på frågor om ekonomi, boende, studier eller arbete. Socialtjänstens särskilda ansvar för stödet ska gälla tills den unge fyller 22 år. Dessutom bör särskilda statliga medel avsättas för att utveckla fungerande arbetssätt och metoder i stödet till dessa unga.
Utöver detta behöver också rättssäkerheten stärkas på en rad punkter, till exempel:
• Samtliga beslut om tvångsåtgärder vid de särskilda ungdomshemmen ska kunna överklagas. I dag kan endast ett fåtal av dem överklagas.
• Det ska ställas särskilda lämplighetskrav för att som offentligt biträde få företräda ett barn i ett mål enligt LVU.
• Barn och vårdnadshavare ska ha rätt till offentligt biträde i mål om umgängesbegränsningar.
• Det ska utarbetas nationell vägledning för vilka begränsningsåtgärder som är tillåtna vid HVB som drivs i kommunal eller enskild regi. Den nuvarande oklarheten här är ur rättssäkerhetssynpunkt oacceptabel, både för barn och unga och personal.
Själva utredningen kan man läsa här
del 1 http://www.regeringen.se/contentassets/e77c4c5bd7624980aebe10b0bfe1c23f/barns-och-ungas-ratt-vid-tvangsvard-forslag-till-ny-lvu-sou-2015_71_dela_webb.pdf
del 2 http://www.regeringen.se/contentassets/e77c4c5bd7624980aebe10b0bfe1c23f/barns-och-ungas-ratt-vid-tvangsvard-forslag-till-ny-lvu-sou-2015_71_delb_webb.pdf
Man kan även se presskonferensen i efterskott.
På tiden med mer kontroll, då det ju är rena vilda västern som det är nu med Socisktjänsten, och LVU, och självmordsfrekvenseb betydligt högre än den som är rapporterad, långt ner än 6 ggr mer än barn som får priviligiiet att växa upp med de föräldrar som älskar dem.
SvaraRaderaTy man dör helt enkelt av för lite kärlek , och soc. Arbetare säger ju tom till blivande jourhem - nu behöver inte älska dem som era egna barn...varför inte det ?
Jo för att det är alldeles för bra betalt - och då blir det girigheten som styr , som set är idag.
Detta har mörkats under alltför lång tid - men det som göms i snö - kommer upp i tö ...toppstyrningen ligger ju bakom att de fina socionomerna slutar och aldrig vill jobba där, aldrig någonsin .