Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

tisdag 30 juni 2015

Almedalen och besparingar

Då är jag i Almedalen. Resan hit gick bra och redan på båten såg jag en "kändis" dock inte en politiker. Det var Henrik Schyffert som gick bakom oss i trappen ner till bildäck. Dvs jag trodde det var han men det gjorde inte mitt sällskap.
Då vi kom ner till bilen hade han bilen snett framför så jag knappade in hans bil nummer för att se vem som ägde bilen och visst var det Scfyffert.

Sedan åkte vi upp och parkerade och gick in genom portarna på ringmuren. Det tog inte ens 20 minuter så sprang jag på barnombudsmannen. Vi kom så perfekt att det bara var att gå direkt till Stefan Löfvens kvälls tal. men så mycket folk. Vi stannade inte utan drog oss till bilen köpte frukost och for ner dit där vi skulle sova och kollade programmet inför morgondagen. dvs idag.
Det är KD´s dag och på programmet står att träffa ett antal personer och gå på diverse föreläsningar och seminarier. VAd sägs om barnrättsfrågor,, den osynliga fattigdomen, livet med diagnos, en barndom med missbruk, vuxna förebilder i den digitala världen, Hur undviker vi missförhållande i framtidens familjehemsvård, hur samtalar vi med unga , barndomstol - har makthavare ett barnperspektiv?

Hittade också en artikel som påverkar det vi gör.
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3045353-barn-tvingas-flytta-nar-arvodena-sanks
Klarar tyvärr inte att göra länken klickbar så ni får kopiera och klistra

Västerås sänker arvodena till familjehem. ”Många barn kommer att gå igenom sammanbrott som de annars inte skulle behövt göra. Det börjar likna barnauktioner”, säger Yvonne Ahlkvist, familjevårdens organisation, Faco.
Jenny Lundgren, mamma till ett familjehemsplacerat barn, är bedrövad.
– Jag är jätteledsen. Mitt barn är väldigt oroligt och gråter hela tiden sedan hon fick reda på att hon inte kommer att få vara kvar i sin underbara familj.
Familjehemmet där Jennys barn är placerat har precis sagt upp sig på grund av kommunens sänkning av arvodet. Ekonomiskt innebär det omkring 2 000 kronor mindre per månaden och barn för vissa familjehem.
– Jag förstår att de säger upp sig, många har flera placerade barn. Mitt barn fick en fantastisk placering i ett familjehem med över 20 års erfarenhet och hon har gjort väldiga framsteg under de här fyra åren. Familjen har kunskap om min dotters särskilda behov och älskar henne lika mycket som jag gör.
Hon berättar att familjen de senaste åren har haft 15 handläggare.
Konsekvenserna kommer att kosta både psykiskt och ekonomiskt. Det tror Yvonne Ahlkvist som jobbat som familjehemskonsulent i drygt 20 år, samt ideellt för Faco.
– Familjerna kommer att säga upp sina uppdrag och i stället ta uppdrag till privata företag. Konsekvensen blir att utsatta barn får byta familjer och kommunen får betala fyra gånger så mycket för varje placering. 
Galet att man har så kortsiktigt tänk och barnperspektivet glömmer man fullständigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar