Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

söndag 21 juni 2015

Blandad kompott

Det var en liten fyra åring som försvann ifrån ett köpcenter. Han har hittats på ett tåg 20 mil därifrån. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6194721
Den fyraårige pojken som försvann tidigare under lördagen i Falkenberg, har nu hittats. Pojken hittades ombord på ett tåg och fick kliva av i Munkedal, cirka 20 mil norr om Falkenberg.

Personer ombord på tåget kände igen pojken från bilden som polisen gått ut med på sin Facebooksida, uppger TT. De ska då ha sagt detta till tågpersonalen, som sedan steg av i Munkedal med pojken.
– Nu ska han få uppleva ett nytt färdmedel. Han ska få åka patrullbil och sammanföras med sina föräldrar, säger Andreas Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen i Halland, till TT.
 
Ja barn kan vara företagsamma. Tur att det finns de vuxna som vågar fråga, vågar lägga sig i.
Sedan en krönika.  Vad är det bästa för barnen?  att vara lediga eller gå i skolan?
http://www.expressen.se/ledare/jenny-madestam/korta-sommarlovet--for-barnens-skull/
För många väcker frågan ångest eftersom det inte finns något lustfyllt svar att ge. Det finns nämligen inget sommarhus att åka till, ingen segelbåt att segla med, inga släktingar att enkelt besöka. Det saknas pengar att spendera på utlandsresa, läger eller nöjesparker. Sommaren innebär i stället långa dagar hemma.

För många barn blir tiden hemma ensam, eftersom föräldrarna arbetar. Sverige är delvis fortfarande ett klassamhälle, och det är vid tider av ledighet som det visar sitt fula tryne, och där de barn som växer upp under resursknappa omständigheter hamnar i kläm. Det är på sommarlovet klasskillnaderna syns tydligast.

Ojämlikheterna kan dock utjämnas, så att barn i resurssvaga hem slipper långa (ensamma) veckor i lägenheten. En lösning är riktade resurser. Barnen, och deras föräldrar, skulle kunna få statligt sponsrade checkar att använda till olika typer av lustifikationer, likt Liseberg, Gröna Lund, Astrid Lindgrens värld, bo på camping eller liknande. Resa till och från kunde också sponsras.'

Idag finns sådana bidrag att tillgå från kommunen för de allra fattigaste, men det finns många fler barn runt om i Sverige som behöver liknande ekonomiskt stöd och här kan staten skjuta till pengar så att likvärdigheten uppfylls.

En annan, kanske inte lika lustfylld men klok lösning är att korta sommarlovet. Jag har skrivit det förut och skriver det igen: Sverige har ett exceptionellt långt sommarlov internationellt sett och lovet bör definitivt förkortas. Både för de socioekonomiskt utsatta barnens skull, men även för att höja resultaten i svensk skola.
Tycker ibland att man missar själva grejen. Istället för att ta ifrån barn ledighet och sommarlov för att en del inte kan eller har samma möjligheter istället för att ge de som inte har samma möjlighet som alla andra. Man skall väl satsa på ensamstående låg inkomsttagare så att de får det bättre. Precis som hon skriver erbjuda sommarlovsaktiviteter, saker som inte kostar men istället har man dragit ner på fritidsgårdar och fritidspersonal.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar