Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

måndag 1 juni 2015

Kampen måste fortsätta

GP´s ledars skribent fortsätter att lyfta problem rut utsatta barn och de som gör vad de kan för att lyfta problemen. Texten är längre så följ gärna länken.
http://blogg.gp.se/ledarbloggen/2015/05/30/vi-maste-kampa-for-barnen/
Texten om 3-åringen är långt ifrån den första texten jag skrivit om hur barns behov ständigt glöms bort när vuxna slåss om vårdnad och umgänge. Tillsammans med ett antal andra journalister, barnrättskämpar och opinionsbildare som Ohlininstitutets Karin Rebas, liberalen och socionomen Jenny Sonesson, Expressens Patrik Kronqvist, Barnperspektivet i Sveriges Eva Hallgren har jag gång på gång försökt lyfta problemen med att barn behandlas som slit- och slängvaror och skickas fram och tillbaka mellan bioföräldrar och familjehem. Vi har försökt sätta fokus på saker som anknytning, barnpsykologi och vikten av att barnens behov faktiskt sätts i centrum så som det står i alla föreskrifter att det bör göra.

Ett stort problem för alla som försöker förändra dagens situation är att inget tycks hända. De förändringar i lagen som skulle kunna stärka barns rättigheter dröjer till följd av att LVU-utredningens slutrapport gång på gång skjutits fram. Nu är det meningen att förslagen skall presenteras till sommaren och vi är många som håller tummarna för att dessa skall ge de allra mest utsatta barnen en chans att tas på större allvar.
Ett nästan ännu större problem än de senkomna förslagen om lagändring är dock den hotbild som växer sig allt starkare mot dem som är på något sätt är involverade i omhändertagande av små barn eller som arbetar för att föra fram barnperspektivet.
Det är fullt förståeligt att människor som förlorat vårdnaden om sina barn är förtvivlade och uttrycker det. I dag finns det dock Facebookgrupper, bloggar och hemsidor på nätet där ett stort antal personer som anser att blod är tjockare än vatten (oavsett hur illa en förälder gjort sitt barn) systematiskt ägnar sig åt att förfölja familjehem, socialtjänst, politiker, opinionsbildare och journalister. Men hjälp av hat, lögner och hot försöker de att skrämma till tystnad. Själv fick jag så sent som häromdagen veta att jag borde ta livet av mig.

Det här är allvarligt. Inte minst eftersom det redan i dagsläget är oerhört svårt att få tag i kompetenta, kärleksfulla familjehem. Något som knappast blir lättare när de som som tar sig an detta svåra uppdrag jagas med blåslampa av en aggressiv mobb vilka inte klarar att se barnens bästa. Lika hemskt är det att duktiga erfarna handläggare söker sig bort från socialtjänstens enheter för familjeärenden för att slippa bli måltavlor för det hat och den ryktesspridning som allt för ofta blir konsekvensen av att ett barn lyfts ur en ohållbar miljö. När det till och med går så långt att socialsekreterare hängts ut som pedofiler är det inte svårt att förstå.

För barnens skull är det viktigare än någonsin att dessa hårdföra grupper inte vinner. Att vi inte är tysta. Att familjehem, tjänstemän och politiker inte låter sig skrämmas. I Sverige omhändertas i dag inte för få barn, tvärtom väntar kommunerna i det längsta eftersom ett omhändertagande både är kostsamt för skattebetalarna och traumatiskt för barnen och deras familjer. När det går så långt som till LVU är det alltså allvar. Om följden blir en långtidsplanering och att ett litet barn knyter an till de människor som älskar och skyddar det måste barnet ha rätt att stanna där. Kanske till och med att bli adopterat.

Kampen för att det skall bli verklighet måste fortsätta. Samhället får inte lämna de allra mest utsatta barnen åt sitt öde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar