Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

söndag 21 juni 2015

Inga nyheter

Ett lite äldre inslag runt socialtjänsten i Mora
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/dalarna/socialtjansten-bryter-mot-lagen-1
De flesta socialkontoren i länet saknar i dag en eller flera socialsekreterare som arbetar med barn och ungdomar. I Mora har sex socialsekreterare slutat sen början av 2013. Alla lediga tjänster utom en har nu tillsatts, men erfarenheten är låg. Det är bara två som jobbar med barn-och ungdomsärenden som har jobbat längre än tre år.

– Det är hög arbetsbelastning och då blir det tufft. Jobbar man med barn och ungdomar, särskilt som är en utsatt grupp, så hinner man då inte med att göra det ska eller det man vill och tycker att man behöver så tar det ganska mycket på en. Så jag tror att det är en stor anledning. Vi behöver ha in mer folk, säger Johan Krumlinde

För att fylla dom tomma stolarna på socialkontoren runt om i länet använder i dag tolv av länets femton kommuner konsulter för att täcka upp. Det gör att den som behöver hjälp tvingas träffa olika socialsekreterare i ännu större omfattning än tidigare.

– Inom den sociala barn- och ungdomsvården kan vi inte ha ett system som i sjukvården. Vi kan inte ha stafettsocialsekreterare, det fungerar inte. Den problematik som de här medborgarna, våra mest skyddslösa, kräver att det är en person som vet hela historien. Som de kan berätta för, och som också har ett ansvar för att hålla dem i handen hela vägen ut, säger Heike Erkers som är ordförande på fackförbundet Akademikerförbundet SSR.

Undersökningsföretaget Novus har gjort en enkät på uppdrag av fackförbundet Akademikerna. Där svarar 7 av 10 socialsekreterarna i Dalarna att dom vill byta jobb. Hälften av socialsekreterarna svarar dessutom att dom inte kan jobba rättsäkert på grund av ärendemängden.

– Hela tanken med det sociala arbetet kopplat till barn och unga förutsätter kontinuitet, och jag tycker att man bryter mot det, säger Heike Erkers.

 
Ja det är inga nyheter men jag undrar när de styrande skall se till att det händer något också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar