Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

fredag 28 november 2014

Stafettsocionomer

Barnombudsmannen flaggade tidigt för att barn låses in. De sitter häktade utan möjlighet att tala med närstående. http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article19916511.ab
FN:s tortyrkommitté har vid flertalet tillfällen kritiserat Sverige för långa häktestider. Trots återkommande massiv kritik har svenska myndigheter inte agerat tillräckligt. Varje dag möter våra fängelsesjälavårdare häktade som vittnar om stor ovisshet, psykisk ohälsa och självmordstankar.
Kritiken mot Sverige för de långa häktningstiderna med restriktioner kommer från en rad olika instanser, som Europarådet (CPT), Amnesty, Human Right Watch och FN:s tortyrkommitté. Det är bara Sverige och tre andra EU-länder som inte har någon maxtid 
Att sitta häktad med restriktioner innebär isolering i ett rum på sex kvadratmeter och promenad i rastgården på en timme per dag. Enda kontakten med omvärlden är via advokat eller fängelsesjälavårdare.
För den häktade är detta ofta en traumatisk tid där självmordstankar är vanliga. Flera forskningsrapporter visar att isolering av häktade leder till psykisk ohälsa med exempelvis minnesproblematik, svårigheter att bibehålla koncentration och uppmärksamhet eller en generell kognitiv tröghet. Rättssäkerheten påverkas också då den person som suttit isolerad plötsligt ska försvara sig när målet ska avgöras i domstol.


I Sverige finns ungefär 2000 häktesplatser i väntan på rättegång, överklagan eller placering. Häktning är utan tidsbegränsning och ska omprövas varannan vecka.

Under förra året satt 119 stycken 15-17 åringar häktade, varav 97 av dem var isolerade med restriktioner.

Sveriges kristna råd anser att lagstiftaren, det vill säga riksdagen, behöver förändra de extrema regler som Sverige i dag har beträffande isolering av ännu ej dömda personer.
Vi kräver att:

en utredning tillsätts som ser över hur häktningstiden begränsas, främst de med restriktioner.

en tydligare individuell prövning måste ske inför varje omhäktning
.
barn inte ska sitta isolerade med restriktioner

.

Konsulter eller vikarier inom socialtjänsten blir allt vanligare. I Svenljunga en liten kommun kostar det 120 000 kr i månaden http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6029937
I Svenljunga är tre av sju socialsekreterare inhyrda - till dubbla kostnaden mot fast anställda.,

Förutom riskerna med bristande kontinuitet innebär konsulterna också ökade kostnader för kommunerna. När Svenljunga hyr in konsulter kostar de ungefär dubbelt så mycket som att ha fast anställd personal.

– Jobbar de heltid så kostar de mellan 115 000 och 120 000 kronor i månaden, säger Eva-Britt Andersson, individ- och familjeomsorgschef i Svenljunga.

Det har blivit så vanligt att det är ett allmän tillstånd. Men vad det kostar extra.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6030581
– Vi får ju inga sökande som har kompetensen att klara av jobbet, förklarar Eva-Stina Premberg, chef för individ- och familjeomsorgen i Vårgårda.

Vårgårda är en av många kommuner i landet där personalbristen på socialförvaltningen lösts genom att hyra in konsulter, ofta till en betydligt högre kostnad än en vanlig anställd. Mellan 115 000 och 120 000 kronor i månaden kostar det att hyra en konsultande socialsekreterare.

Igår gick socialsekreterarnas fackförbund Akademikerförbundet ut och krävde flera åtgärder för att komma tillrätta med personalflykten - dels att lönerna höjs, dels att nya socialsekreterare får en bättre introduktion i jobbet.

Eva-Stina Premberg i Vårgårda tror inte att det räcker med att höja lönerna, hon har höjt taket för socialsekrerarnas löner, men får ändå inga som vill bli fastanställda.

– Jag skulle kunna betala 35 000 för en person med fem års erfarenhet och jag har höjt löner som bara tusan men det hjälper inte. Man vill inte jobba i Vårgårda eller Herrljunga eller andra små kommuner, säger hon.
I Svenljunga kommun har man också har flera konsulter inne, och som vi berättade om igår jobbar individ- och familjeomsorgschefen Eva-Britt Andersson nu på ett nytt sätt för att få de som rekryterats fast att stanna.
– Jag tar in en konsult lite över det som behövs, för att kunna ge ett mentorsskap och en trygghet att utvecklas i de olika delarna. Vi håller också på att planera en typ av handläggarskola, säger hon.
 
Som konsult slipper du problemen och tjänat bättre http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6030448
P4 Sjuhärad har träffat två socialsekreterare som tidigare har varit fast anställda på olika kommuner men som nu har gått över till att jobba som konsulter istället.
– Det är skönt att vara konsult. Det är tufft hos socialtjänsten idag. När man kommer till en arbetsplats där det är en jobbig situation så är det skönt att veta att tiden man är där är tidsbegränsad, då är det lättare att härda ut. Sedan slipper man gå in i diskussioner och tjafs, säger en av de som jobbar som konsult i en kommun i Sjuhärad.
När branschen med konsultande socialsekreterare uppstod är svårt att få svar på. En sökning på nätet ger en hel lång radda med olika bemanningsföretag som hyr ut socialsekreterare - eller socialsekreterare som hyr ut sig själva i egen regi.
De båda konsulter som jag träffar har lång erfarenhet, som anställda på olika kommuner men jobbar sedan cirka ett år som konsulter istället. Bättre arbetsvillkor och högre lön är fördelarna med att konsulta istället.
När det gäller lönerna vill konsulterna inte berätta vad de tjänar, den är inte avgörande menar de men den spelar naturligtvis in.
– När man jobbar över som konsult får man betalt för de timmar man jobbar över. Som, anställd får man timmar på flexen som man har svårt att hinna med att ta ut tiden.
 
De pengarna behövs ju för andra insatser. Stöd, expertis  fler anställda. men då ingen ens söker. Vart är de då? Jo som konsulter eller inom organisationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar