Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

torsdag 27 november 2014

Inga sökande och barnombud

Hittade ett inslag jag inte tror att jag delat tidigare.
Ett av problemen inom socialtjästen är att man inte får tag i sökande till tjänsterna.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6024193

I Sörmland hade samtliga kommuner vakanta tjänster för utredare i barn och ungdomsärenden när Sveriges Radio hade en enkät ute den första oktober. Och flera kommuner tvingades ta in konsulter från bemanningsföretag för att täcka upp de vakanta tjänsterna, visar den granskning som vi gjort tillsammans med programmet Kaliber. 
Mellan 10 och 20 procent av tjänsterna inom barnutredargrupperna var inte tillsatta och flera kommuner har svarat att det är hög personalomsättning och svårt eller mycket svårt att rekrytera personal. De utbildade socionomer som är villiga att utreda barnärenden är ofta nyutexaminerade och saknar erfarenhet.
Sämst ser det ut i Trosa och Oxelösund, där mer än hälften av tjänsterna var vakanta.
– Det har varit väldigt svårt att få tag på socialsekreterare som har lite längre erfarenhet.
 
Inslaget är längre följ länken
Sedan försker man sig på barnombud i Tyresö http://www.accentmagasin.se/forebyggande/sa-ska-barn-fa-battre-hjalp-vid-utredningar-i-socialtjansten/

Den 1 november startades ett försök med barnombud inom Socialtjänsten i Tyresö och Nacka i Stockholm. Försöket ska pågå i ett år innan det utvärderas. I dag erbjuder bara en procent av Sveriges kommuner barnombud och sju av tio erbjuder aldrig barnombud. Det visar en undersökning från vårdföretaget Humana. Samtidigt visar en rapport från organisationen Maskrosbarn att nio av tio unga vill ha en utomstående vuxen när de utreds av socialtjänsten.
Enligt socialtjänsten har alla barn rätt att ha med sig en stödperson när familjen utreds. Det kan handla om en lärare eller någon annan vuxen person som barnet litar på. 
– Vi har fyra månader på oss att utreda ett barn, vilket innebär ett begränsat antal möten. Men med ett barnombud får barnet fler tillfällen att prata kring det som händer. Barnombudet har fackkunskap om utredningen och står på barnets sida under hela processen, och även efteråt vid behov. Det ökar chansen att barnet får komma till tals och säga vad han eller hon verkligen känner och upplever. Upplevelsen från barn är nog många gånger att det är vi vuxna som sitter i möte och att föräldern på något vis har ett försprång i utredningen, säger Caroline Andréasson.
Hon menar att ett barnombud gör barnet mer delaktigt, vilket gör det tryggare – vilket i sin tur bidrar till en bättre utförd utredning.
– Barnombud innebär en kvalitetsökning och att vi får lättare att sätta in rätt insatser från början. Men det är viktigt att komma ihåg att ett barnombud gagnar hela familjen, inte bara barnet, förtydligar Caroline Andréasson. 
– Vi fungerar som en bro mellan ungdomen och myndigheten och har tid att etablera en djupare kontakt och bygga tillit, vilket socialsekreteraren sällan har. Vi är ingen myndighet, utan står helt på barnets sida. Vi på Maskrosbarn delar dessutom de utsatta barnens erfarenheter, vilket säkert bidrar till ett ökat förtroende, säger Lisa Dahlgren. 
Hon berättar att det rent konkret fungerar så att barnet, när en utredning blir aktuell, erbjuds kontakt med barnombud. Om det tackar ja kontaktas ombudet av socialsekreteraren och ett möte mellan ungdomen och ombudet arrangeras. Därefter diskuterar de gemensamt barnets önskemål och behov och barnombudet finns också med på alla möten med Socialtjänsten.
 
Det skulle behövas i hela Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar