http://www.bpis.se/fragan-jag-onskar-att-fler-foraldrar-funderade-over/
- Vad gör man åt barn som vägrar borsta tänderna?- Mina barn slår nästan ihjäl varandra ibland! Vad gör man åt syskonbråk? – Min son strular vid nästan varje nattning. Han vägrar ligga kvar i sängen och springer upp åtminstone tio gånger varje kväll. Hur hanterar man det?
Åh, vad jag önskar att frågan vore densamma som på läkarmottagningen! ”Varför?”
- Hjälp mig att förstå varför mitt barn inte vill borsta tänderna?- Hjälp mig att förstå varför mina barn bråkar?- Hjälp mig att förstå varför min son inte vill ligga kvar i sängen?
Så när jag får frågan vad man gör åt ett återkommande problem i relationen till barn (det jag skriver om i den här artikeln är just återkommande problem, dvs situationer som upprepas ofta i relationen) svarar jag alltid med en motfråga:
Varför tror du att barnet gör som hon gör, eller annorlunda uttryckt, vilket behov tror du att hon försöker tillgodose genom att göra som hon gör?
* Är det möjligen så att han inte är trött och har behov av mer stimulans?
* Handlar det om att han vill ha närhet och gemenskap?
* Kanske är han rädd och vill känna större trygghet än han gör?
* Eller än det månde så att det här barnet längtar efter att ta mer ansvar för sig själv än vad han tillåts göra?
För att sammanfatta…När ett barn upprepade gånger gör något som en förälder ogillar och som föräldern förstås har talat om att hon ogillar (barnet avstår från att borsta tänderna, struntar i att göra läxan, retar sitt syskon) beror det inte på att hon vill jäklas eller inte har fattat vad föräldern vill. Anledningen till att barnet gör som hon gör är att hon försöker tillgodose ett behov som hon har och inte vet något bättre sätt att göra det.Inlägget är längre men sporrar att fundera en extra gång.... i bästa fall innan man gör något runt barn.
Därför vill jag uppmana till fokusskifte! Istället för att fundera över vad du skall göra åt barnets ”problembeteende”, fundera över vilket problem det är som barnet försöker lösa med hjälp av sitt beteende. Ge henne sedan stöd i att lösa problemet på ett, för både henne och omgivningen, konstruktivt sätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar