http://www.bpis.se/vi-ar-alla-en-del-av-det-har/
Knappt hälften av de före detta fosterbarn och barnhemsbarn som skickade in ansökningar beviljades skadestånd av den så kallade Ersättningsnämnden som tillsattes efter Vanvårdsutredningen. När landets samlade barnavårdselit kritiserade detta i en debattartikel riktad till dåvarande barn- och äldreministern – blev effekten noll. Inte heller Sofia Rapp Johansson har fått något skadestånd. Eftersom hon är född 1980 ansågs hon inte ens berättigad att söka, vilket inte har hindrat henne från att stämma staten.– Personer som jag respekterar kräver att det ska kosta att vanvårda barn, att det enda sättet att få stopp på det skulle vara om till exempel Sofia skulle få skadestånd, säger Tinni Ernsjöö Rappe.– En nyckelmening för mig var när Sofia berättade att hon under hela sin barndom bara ville hem till mamma, men att hon som vuxen tänker: ”varför tog de mig inte mycket tidigare?” Det säger något om det dilemma som ett omhändertagande är.När landets socialförvaltningar för ett par år sedan blev tillfrågade om hur många vanvårdade barn som de kände till blev svaret 1 procent, vilket det året motsvarade drygt 400 barn. Medan behovet av vårdplatser ökar går socialförvaltningarna på knäna. Samtidigt har vård- och fosterhem för barn och unga blivit en lukrativ verksamhet för riskkapitalister. Det är faktiskt här som de procentuellt sett största vinsterna plockas ut inom välfärden.– Jag fattar inte hur de som blivit rika på detta kan njuta av sina liv, säger Tinni Ernsjöö Rappe som samtidigt inte bara vill kasta skulden på andra:– Det här är ju resultatet av vår politik som alla varit med om att bestämma. Vi är alla en del av besluten om att socialtjänsten är lågstatus, underbetald, att den inte satsas på.Boken då, vad kan den ändra?– Jag hoppas att den gör skillnad hos alla som läser den.
I programmet En bok en författare är det en intervju med författaren
http://www.ur.se/Produkter/187637-En-bok-en-forfattare-Hem
Tinni Ernsjöö Rappe skildrar i boken "Hem" hur sociala myndigheter agerar vid omhändertagande av barn i dåliga hemförhållanden. Det här gör hon med utgångspunkt i Sofia Rapp Johanssons berättelser om sitt liv. Hon har sedan sju års ålder stått i ständig kontakt med sociala myndigheter. Barn som har utsatts för vanvård har rätt till ersättning från staten, om vanvården skett innan 1980. Sofia är född det året och kämpar för att kunna få upprättelse. Tinni Ernsjöö Rappe beskriver en del av det svenska välfärdssamhället som få orkar bry sig om, där barn far illa och inte har möjlighet att påverka. Intervjuare: Ulrika Kärnborg.Även kulturbloggen lyfter boken http://kulturbloggen.com/?p=91997
I Hem, möter vi Sofia som människa vilken blottlägger inte bara tankar utan också hela sitt liv i form av journaler. Tinni har omsorgsfullt valt ut delar ur det material som Sofia gav henne. Men det är tillräckligt för att få en inblick I hur barn inte ska behöva ha det. Hon ställer frågor, möter Sofia i mycket privata stunder. Hennes frågor är undrande, som att hon rannsakar sig själv parallellt med samtalen. Har det kunnat hända, är något som Tinni uppvuxen i en medelklassmiljö, bra utbildning och som aldrig konfronterats med den verklighet Sofia levt i, återkommer till.
Som medelklassbarn i en skyddad och normal miljö, ter sig Sofias liv som en mardröm – svårt att ta till sig och att förstå. Vi ryggar för sanningen för att dikten aldig kan överträffa verkligheten. Tinni har därför valt en reportageform där hon blandar korta journalanteckningar, med dagsaktuell information kring omhändertagna barn. I det här fallet nödvändigt, vi skulle aldrig orka läsa en bok om en tjej strax över 30 vars helvete startade innan födseln och slutade inför millenumskiftet. Därför att de intervjuer, reflektioner kring Sofia som görs är så nära – så blottläggande att man tidsvis gråter under läsningen av boken
Undrar hur många fler sådana här böcker det skall till innan det händer något? 400 barn som far illa är vad man räknar med just nu och ändå görs det så lite.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar