Att handläggare inte har det lätt blir tydligare och tydligare. Organisationen: "Nu bryter vi tystnaden" har lagt ut ett ärende i veckan för att belysa problemen de stöter på. Och det är inte lätt då de även kritiseras av sin egna.
https://nbvt.wordpress.com/2015/02/19/veckans-brott-att-inte-anvanda-lex-sarah/
För några veckor sedan så hamnade en av mina klienter i problem med socialtjänsten. Han hade fullföljt sina åtagande till punkt och pricka men man hade tappat bort honom. Jag tog emot hans ilska som ett klagomål och skickade detta till berörd chef. Men jag ansåg också att det fanns en reell risk för att han skulle fara illa, så jag skrev en Lex Sarah (vilket jag är skyldig att skriva enligt lag) och skickade in denna till den som är ansvarig i vår kommun för att utreda dessa.SSR och Vision skriver en debattartikel att nu måste regeringen ta ansvar för socialtjänsten.
Det är då det händer. Jag blir hotad. Jag blir hotad av den chefen som skall utreda Lex Sarah-rapporten. Jag blir hotad av en representant för ledning som har sagt att man inte får bli arg om någon skickar en avvikelse, Lex Sarah-rapport eller tar emot ett klagomål. Personen skäller ut mig och säger att den kommer vidta åtgärder mot mig när den är åter i tjänst. Jag har haft en tung sten i min mage sedan dess. Kommer jag någonsin våga ställa mig på mina klienters sida? Jag vet faktiskt inte. Kommer jag någonsin igen våga fullfölja min lagstadgade skyldighet och skriva en Lex Sarah-rapport? Jag vet faktiskt inte om jag någonsin kommer skicka in en till. Men framförallt – kommer jag kunna fortsätta jobba med det här och veta att jag inte kommer värna om de jag är till för? De som jag i min enfaldighet trodde att vi var till för att hjälpa.”
http://www.bpis.se/regeringen-maste-ta-ansvar-for-socialtjanst-i-kris/
Såväl regeringen som kommunerna bär ett stort ansvar för den uppkomna situationen. Trots upprepade varningssignaler har problem tillåtits växa till en akut kris. Vi har under en längre tid larmat om att situationen är ohållbar.
* Introduktionen in i yrket måste göras mer genomtänkt och systematiskt.
* En nationell specialistutbildning för arbete med barn och unga bör inrättas liksom en nationell utbildning riktad till chefer i socialtjänsten.
* Kommunerna behöver inrätta specialisttjänster där kompetens i form av mångårig erfarenhet och påbyggnadsutbildningar inom området barn och unga tas tillvara.
* Utveckla ett enhetligt instrument som mäter arbetsbelastningen som kan användas av kommunerna i hela landet.
* Regeringen måste ge Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg samt Arbetsmiljöverket i uppdrag att sammanställa sina kunskaper och utveckla sina uppdrag så att de på ett bättre sätt än i dag stödjer kommunerna.
* Ta fram en långsiktig forskningsstrategi på området. Vi behöver såväl kvantitativ som kvalitativ forskning som kan beskriva och utveckla verksamheten
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar