http://qrutrfhlse.se/sok-hjalp-innan-du-malat-in-dig-i-hornet/
Sök hjälp innan du målat in dig i hörnet
Det vi upplever är att socialtjänsten sällan frågar efter kvinnornas egna styrkor. Lika lite som man forskar i varför deras bakgrund är som den är. Hur ska man klara en föräldraroll om det finns noll referenser om hur en familj fungerar, t.ex.
Inom Qrut tror vi att grunden är att alla vill vara bra mammor. Med andra ord vi skaffar inte barn för att skada barnet utan för att ge barnet det vi möjligen själva aldrig fick. Sedan kommer problemet hur man kan klara det. Genom att ge aktivt stöd, support utifrån behov, kan vi komma långt. Bitar som saknas t.ex. nätverk som hos andra är naturligt, går att bygga med resurser från människor som vill eller kan bidra.
Vi vet också att det finns fall där barnen ska vara omhändertagna, placerade. Däremot tror vi att även de föräldrarna kan vara en aktiv del i barnens uppväxt. Vi tror också att barn/föräldraumgänge kan ske under betydligt mildare förhållanden än som sker idag, med kontrollpersoner som vaktar. Begränsningar i vad som får sägas etc. Föräldrar som inte har hand om sina barn måste kunna säga till sina barn att de älskar dem.
Att barn blir ledsna efter ett umgänge handlar inte nödvändigtvis om att barnen far illa av mötet utan mer om sorgebearbetning och rätten för barn att sakna sin förälder. Att placerade barn innan ett umgänge är spända, uppspelta är inte alltid detsamma att de inte vill träffa föräldern utan snarare en förväntan där känslorna är svåra att hantera.
Myndigheter är inte alltid bästa metoden i stöd till föräldrar, men i samarbete med idella sektorn som i vårt fall Qrut/RFHL finns det bra förutsättningar.
Slutligen föräldrar som är drabbade målar ofta in sig i hörnet, deras förtvivlan, sökande efter hjälp numer via internet och sociala medier, är ett sätt att dela olyckan men sällan en konstruktiv väg i att komma tillbaks som förälder. Man möter allt för ofta andra i samma belägenhet. Hela sanningen i våra liv diskuteras inte av förklarliga skäl. Till slut blir stigmatiseringen så hög att man inte förmår ta sig ur.
Vi vill erbjuda möjligheten att gå vidare, hitta lösningar så att man som förälder inte hamnar i den totala vanmakten och känslan av kontrollförlust. Bor du i Stockolmsområdet! Ta kontakt med Qrut innan, diskutera oron med oss. Vad kan göras för att förhindra att barnen tas ifrån oss, förbättra möjligheterna till åteförening.
Barn har enligt Barnkonventionen rätt till sina föräldrar, rätt till sitt ursprung. Vår övertygelse är att barn som ser att föräldrar mår bra också blir trygga barn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar