Socialtjänsten försvårar deras arbete med sin sekretess. I vissa fall har de t.o.m. kastat utredningar.
Socialtjänsten och polisen har olika uppfattningar om vad som är viktig information och bör lämnas ut. Poliser nekas handlingar med hänvisning till sekretess. Detta kan till exempel ske under en pågående förundersökning där polisen anser sig behöva uppgifter om den unge.
Polisen skickar inte alltid med polisanmälan eftersom det förekommit att socialtjänsterna lämnat ut information till misstänkta vilket försvårat polisutredningarna.
Förundersökningar har ibland försvårats genom att socialtjänsten i samband med sin förhandsprövning pratat med den unge om händelsen innan polisen hunnit förhöra den unge.
http://www.metro.se/nyheter/polisen-utredningar-hinner-bli-forstorda-av-socialen/EVHneB!070hc8hBh0Y/
Socialtjänstens sekretess tolkas olika mellan olika kommundelar och verksamheter och även myndighetens interna sekretess medför problem, exempelvis när polisen inte kan få reda på vem de ska vända sig till.
– Sekretessreglerna är ganska krångliga och här krävs det båda sidor vet vad som gäller. I slutändan jobbar både vi och socialtjänsten för barnens bästa, säger Agneta Säll Lindahl, inspektionsledare och polismästare vid polismyndigheten i Västerbottens län.►LÄS ÄVEN: Socialen lämnade barn hos knivskuren och påverkad pappa
I ärenden där unga misstänks för brott är ett problem att socialtjänsten i många fall arbetar snabbare än polisen. Där handlar det om att socialtjänsten tar kontakt med den unge och vårdnadshavaren och pratar om händelsen innan polisen hunnit hålla förhör.
– Det kan till och med vara så att en polisutredning förstörs av att socialtjänsten pratat med de unga innan de hunnit bli delgivna om misstankarna, vilket ger dem möjligheten att både förstöra bevis och prata ihop sig, säger Agneta Säll Lindahl.►LÄS ÄVEN: Polisen faxade anmälan till socialen – 8-åring dog
Polisen anser att socialtjänsten försvårar deras arbete och socialtjänsten anser i sin tur att samarbetet med poliserna inte är fullt så lyckat. Det menar Disa Edvall Malm vid Umeå universitet som forskat på de två myndigheternas samarbete kring unga lagöverträdare.
– På chefsnivå får man det att låta som att samarbetet fungerar bra men när man går ner på personnivå ser man att det inte är fullt så lyckat, säger hon.
Enligt Disa Edvall Malm är socialtjänstens sekretess dock inte det största problemet, det är istället personalomsättningen hos polisen.
– En viktig del av jobbet är att jobba upp kontakter och rutiner och detta blir jättesvårt när det hela tiden kommer nya personer, säger hon.
Disa Edvall Malm är också kritisk till att socialtjänsten ska dela med sig av sekretessbelagda uppgifter om unga. Hon anser att frågan borde lyftas nationellt utifrån de konsekvenser lättnader i sekretesslagstiftningen kan få för de barn och unga som kommer att beröras.
– Det saknas och har aldrig gjorts. Sekretessen är ett skydd för barn och unga som har det svårt och jag tycker att man borde fundera på varför polisen ska ha dessa uppgifter överhuvudtaget. Jag menar att det finns en stor risk att uppgifterna missbrukas i form av exempelvis register, säger hon.►LÄS ÄVEN: Polisen faxade anmälan till socialen – 8-åring dog
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar