http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5917015
Varje vecka får socialpolitiker runt om i Sverige samtal från socialkontoren där handläggare ber politikern att fatta beslut om till exempel ett barn ska omhändertas från sina föräldrar eller om en missbrukare ska tas om hand.
På väldigt kort tid ska politiker hinna läsa in sig och dessutom fatta beslut som kan vara helt livsavgörande för individen.
Nu kritiserar Vänsterpartisten och Karlskronas tidigare kommunalråd Björn Fries politikernas makt.
– Vi måste diskutera om det är rimligt att lekmän fattar besluten i de här sköra, viktiga och ofta ganska komplicerade beslutsprocesserna, säger han och fortsätter:
– Det är ju som om politiker ska rita det nya huset eller om landstingspolitiker ska fatta beslut om hur man ska göra ett ingrepp på en patient.
Erfarenhet att luta sig mot
Björn Fries vill därför att politiker i beslutsfattande position ska få utbildning i hur man ska hantera sådana här känsliga ärenden.
– Vi bör se över lagstiftningen och definiera politikerrollen. Jag vill inte minska politikerinflytandet.Spännande, jag har också ifrågasatt hur det kan vara så att de ytterst ansvariga inte är insatta. Man kan komma direkt från "golvet" och skall plötsligt ta livsavgörande beslut utan att ha mer insyn än vad tjänstemännen väljer att ge dem. Utan att veta vad en utredning skall innehålla eller hur den skall se ut. Utbildning JA men sedan är frågan hur man skulle lösa det rent praktiskt. Val vilket innebär nya positioner och en del lämnar sina poster under tiden de sitter. Hur många skall utbildas? Skall det utbildas under tiden? Vad skall utbildningen innehålla? De får ju ändå inte lägga sig i vad tjänstemännen gör, de får bara besluta om tjänstemännen får göra det de tänkt.
Ingrid Hermansson (C) är ordförande i Socialnämnden i Karlskrona. Hon tillhör de politiker som varje vecka får samtal från socialkontoret i Karlskrona. Dag, kväll eller natt ska hon vara tillgänglig att fatta beslut och håller med om att det behövs utbildning.
– Jag frihetsberövar ju den här personen, tar barnet ifrån föräldrar, en vuxen människa får inte vara fri. Det är ett stort beslut jag tar i den här människans liv och samtidigt har ärendena blivit allt svårare. Som politiker är man inne väldigt mycket i de enskilda ärendena och jag tror inte många vet vilka stora beslut vi fattar, säger Ingrid Hermansson.
Ingrid Hermansson har suttit i 16 år som ordförande och viceordförande och känner själv att hon kan luta sig på sin erfarenhet när hon fattar beslut. Men ett val närmar sig, och snart kan nya oerfarna politiker sitta i samma beslutsfattandeposition.
– Jag kan tänka mig att efter valet kan det komma människor utan erfarenhet av socialtjänst som inte heller har någon vana att fatta sådana här beslut. Det är otäckt.
Men jag tycker om iden.
Genomkorrupt system,alltså systemfel,som Cocozza ju var ine på för många år sedan,i boken Barn far illa.
SvaraRaderaBarn far illa !
inte bara barn,utan hela familjer,hela släkter,som synas av icke-kunniga,och gärna med förkärlek för bra familjer,som redan har det bra-det är ju inte dem som Soc ska ägna sig åt sitt arroganta synande,utan ska ju följa upp de barn som FAR ILLA-men de tillåts dö i detta land.
Bra att vettiga socionomer börjar bryta tystnaden-ty nånting måste hända,innan fler barn hinner dö,och fler anonyma anmälningar får groteska följder.Att tjänstemän/politiker ljuger och straffar barn och familjer ,är ngt som borde få följder.
Och de flesta lever i en illusion om att socialtjänsten vill hjälpa,men hur mkt stjälper de inte,när de inte ens kan fånga in de barn som behöver räddas?