– Vi har haft en väldig ökning av barnavårdsärenden. Ärendena är oftare mer akuta, säger Inger Åsebo, tillförordnad enhetschef på socialjouren i Stockholm.
Sommaren innebär högtryck på socialjourerna i Malmö, Göteborg och Stockholm. Barn som hamnar i kläm är en vanlig syn för socialsekreterare. Barnavårdsärendena vid Stockholms socialjour har nästan fördubblats mellan 2008 och 2012 - från 4 794 till 8 260. Ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan står för en del av ökningen.
–Jag ser dessa ärenden var och varannan dag. Till skillnad från tidigare går de alltid först via socialjouren, säger Inger Åsebo, tillförordnad enhetschef på Stockholms socialjour.Och sedan kritiserar JO Falun. både för att de inte lämnat ut dokument snabbt nog och för att de inte gett ett besked som de skulle. http://www.dt.se/nyheter/falun/1.5370328-jo-kritiserar-socialforvaltningen Jag tycker ändå att det är märkligt hur formalia fel gång på gång visar sig vara viktigare än själva huvud frågan. Pappan var orolig då han hörde att familjen dottern var placerad hos hade anmälts för missförhållanden. De kritiserar att han inte fick ut handlingarna i tid och att han inte informerats om att mamman som hade vårdnande hade sagt nej.
Sedan är det många som har det tufft ekonomiskt inför skolstarten vilket fått en kyrka att samla in saker som man kan behöva. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5617111
Prästen Karin Långström Vinge i Skövde har märkt att många vill ha deras hjälp efter lovet.
– Det är ju särskilt nu när man märker att barnen vuxit ur kläderna och det behövs skolväskor och gymnastikskor och sådär. Så det är ett stort behov, säger hon.Önskar att fler tog efter
Hon vet inte hur många som behöver hjälp, men tror att det är många fler än de som söker sig till kyrkan som behöver hjälp.
– Mörkertalet är stort, att våga be om hjälp när det kört ihop sig är svårt.
Karin Långström Vinge tror att skolstarten till viss del är en befrielse för många, då man kommer tillbaka till rutinerna. Men hon tror också att det kan vara jobbigt för de barn som inte har gjort så mycket på sitt lov.
– En del barn har ju bättre förutsättningar och har gjort många roliga saker. Andra har lite mindre förutsättningar. Barn jämför sig ju alltid med varandra, och det är ju något man får lära sig att leva med till viss del. Men visst är det jobbigt om man inte är som de andra, säger hon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar