Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

lördag 9 mars 2013

HVB hem Oasen får kritik

Då är det ett HVB hem som får kritik. Det har varit i press flera dagar.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jonkopingsnytt/barn-stangdes-in-pa-oasen
Det var vid en inspektion i november i fjol som barn berättade om ett speciellt "time-out"-rum på hemmet. Dit ska barn mot sin vilja stängas in efter händelser som kräver det. Det kom också fram att verksamheten har skriftliga rutiner för time out.
Ett barn har också berättat om en händelse där personalen tagit hårt i barnets arm och vridit om armen. Nu inleder Socialstyrelsen en fördjupad tillsyn för att granska personalens hantering av barnen. Man vill också granska hur ofta det förekommer att barn stängs in.
– Det är aldrig tillåtet att stänga in barn som är placerade vid ett hem för vård eller boende vare sig det sker vid enstaka tillfällen eller återkommande, säger Birgitta Hagström, enhetschef vid Socialstyrelsen.
– Vi stänger inte in barn på det viset, säger Bo Hjort, styrelseledamot i Oasen HVB&Skola.
Hjort säger att han tolkar det som att Socialstyrelsen ändå anser att metoden med time-out kan användas, men att det finns en gråzon för när den kan användas vid till exempel en nödvärnssituation.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5466024
Det var vid en oanmäld tillsyn som man upptäckte att hvb-hemmet använde sig av ett så kallat timeout-rum och stängde in barn där de var aggressiva. Det så kallade timeout-rummet beskrivs som ett 5-6 kvadratmeter stort rum, med kala väggar och golv, och med krossäkert glas i fönstret.  
Har talat med personer som varit där och de barn som stängdes in där var barn med diagnoser samt utvecklingsstörda och barn med down syndrome.
Oasen menar att de endast sådana här åtgärder vid nödvärn och om det inte finns något annat alternativ.
– För att förhindra den typen av angrepp är man tvungen att göra så, säger Bo Hjort på Oasens barnhem i Aneby.
Men hur var den nu?
Här säger han: För att förhindra den typen av angrepp är man tvungen att göra så
I tv sa han:  – Vi stänger inte in barn på det viset,

Nu funderar socislstyrelsen på att polisanmäla dem
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5466829
Hur vanligt är det att ni polisanmäler ett hvb-hem eller personal?
– Det är ju väldigt ovanligt, säger Erik Kangeryd.  
I morgon på KALLA FAKTA tar det upp och över 10 ungdomar som varit där intervjuas.  

1 kommentar:

  1. Finns det en lekpark vid hemmet där barnen kan få leka som alla andra barn får? Det fanns ingen lekpark när jag satt på barnhem på 70-talet. Kanske det skulle göra barnen lite mer tillfredställda och eftersom man är barn endast bara en gång så är det viktigt att få leka av sig så blir det lugnare och skönare för alla parter. Det vet väl alla att man inte stänger in ett barn i ett rum. Vad har personalen för pedagogiskt utbildning då? Och föreståndaren?

    Fd Barnhemsbarn utan lekpark

    SvaraRadera