http://www.svt.se/nyheter/stor-brist-pa-socialsekreterare
Socialsekreterarna finns där för att rädda familjer och barn som far illa. De är polisens förlängda arm och i deras händer vilar ett stort ansvar. Deras ja eller nej kan vara skillnaden mellan liv och död. Men de är för få och pressen på dem är hög.
– Det finns nivåer av ansträngdhet och som det har varit den sista tiden här så är det inte hållbart, inte för oss medarbetare och inte för våra klienter, säger Anna Väst.
Enligt facket blir ärenden liggande utan kontroll när personalen är borta och ännu värre är det under semestertider.
– De som har varit sjukskrivna, deras mejlboxar har inte gåtts igenom. Där kan det komma in orosanmälningar och det är väldigt oroväckande om man tänker på hur den var i Karlskrona. Det är inte långt ifrån att samma sak händer här, säger Mikael Kjelleros Endrell.
– Det där känner jag faktiskt inte till, så det kan jag inte svara på, säger Lenita Granlund, chef på socialförvaltningen i Flen.
Sveriges kommuner och landsting har följt utvecklingen i flera år och nu har man valt att tillsätta en utredning som ska undersöka kommunernas situation när det gäller socialsekreterare.
– Det är en myndighetshandläggning och vi är till för skydd för barnen och då blir jag djupt oroad. Jag blir oroad för personalen, men även för cheferna som verkligen vill anställa kvalificerad personal och som inte får tag i personal, säger Åsa Furén-Tulin, sektionschef på Sveriges kommuner och landsting.
För Anna Väst, som arbetar som socialsekreterare i Flen väntar en tuff sommar. Hon har svårt att förstå varför inte mer pengar satsas på just socialtjänsten.
– Det är på bristningsgränsen på många ställen i Sverige. Jag kan inte förstå att man inte agerar. För varje krona man pytsar in i socialtjänsten tänker jag att det får man tillbaka, man får lägre kostnader för sjukvård, skolan, brott och skadegörelse. Många sådana saker kan ju förhindras, säger Anna Väst, socialsekreterare i Flens kommun.
Det är det många med mig som sagt länge. Jag har tagit upp det i snart fem år. Situationen är ohållbart och det måste bli en förändring.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar