Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

fredag 18 juli 2014

I går kväll

Ja i går kväll var det med på alla nyhetssändningar jag såg.
Intervju med socialchefen. Han står och säger att det inte kan hända igen. Samtidigt som man över hela Sverige skriker att det är kris, man inte klarar rättsäkerheten, att det är underbemannat står han och säger men i Mark är det inga problem. Samtidigt har de anmälts igen, inte bara av mig i ett flertal ärenden. Samme man som för tre veckor sedan säger att barnen inte skall få träffa oss på ett år för att de mår dåligt utan  att göra en undersökningar eller utredning om varför.
Samme man som för ett par månader sedan svarade på min fråga: "barn skall enligt lag höras och om banren fortfarande efter 4 år vill hem så borde ni väl göra en utredning om det är möjligt och vilka konsekvenser det skulle få och han svarar det är ingen som ens funderar på det. Jag svarar men barnen skall ensligt lag höras. Han svarar inte i det här fallet. 
De har åtgärdat alla fel och brister men lämnar inte ut handlingar i tid, tar betalt för att man skall få läsa det de har om en trots att lagen säger att du har rätt att se vad de har om dig utan kostnad.
 
I Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19235941.ab
De har tagit det från TT rätt av men det börjar sjunka in att de faktiskt skall få betala runt 50000 kr var.
 
GT/Expressen har förmodligen med det i papperstidningen i dag men det låg redan i nätbilagan igår http://www.expressen.se/gt/tjanstefel-att-ta-barnen-fran-eva-och-maken/ 
 
I GP hänvisar man bara tillbaka till att dom faller under dagen men inte vad den blir. Nu då de förlorar får de ju också betala rättegångskostnaderna. Bengt som gick fri redan på rättgången, han advokat lämnade in en räkning på 363 000:-  
Politikerns advokat Pia Liljeblad tillerkänns ersättning av allmänna medel med 405 860 kr. Av
beloppet avser 81 172 kr mervärdesskatt. Av denna kostnad ska hon till staten återbetala 40 000 kr.
Chefens advokat Anna Rösman tillerkänns ersättning av allmänna medel med 420 863 kr. Av
beloppet avser 84 173 kr mervärdesskatt. Av denna kostnad ska den f.d. chefen till
staten återbetala 42 000 kr.
Handläggarens advokat Åsa Ståhlbom tillerkänns ersättning av allmänna medel med 439 495 kr. Av
beloppet avser 87 899 kr mervärdesskatt. Av denna kostnad ska den f.d. handläggaren till
staten återbetala 44 000 kr.
Skattebetalarna skall alltså stå för resten. Vet inte om jag räknar fel men jag får det till 1 140 218 kr.
Det är vad deras tjänstefel kostat skattebetalarna. 

Det bloggas om det också. http://www.ericsoniubbhult.se/
Det blev fällande domar för de två tjänstemän och den politiker, Ann Hjertén (S), i Mark som åtalades för tjänstefel i samband med de uppmärksammade omhändertagande av de omtalade fosterbarnen i Mark 2010. Även en tredje tjänsteman stod åtalad men åtalet lades ner i brist på bevis.
Enligt åklagaren har tjänstefelen bestått i att man fattade beslut om att flytta två barn från sitt familjehem med omedelbar verkan utan att ordentligt utreda de misstankar man hade om att barnen for illa i familjehemmet. Vare sig familjehemmet eller barnen informerades om flytten innan den genomfördes och ärendet har kritiserats av socialstyrelsen. De åtalade döms till dagsböter. Ingen av de åtalade finns längre kvar inom politiken eller socialtjänsten i Marks kommun.
Jag har ända sedan det blev känt hur fosterbarnen och deras fosterföräldrar behandlades menat att om det är någon gång som inblandade politiker och tjänstemän ska dömas så är det i detta fall. Så man kan ju säga att rättvisan segrat. Tyvärr hjälper det inte de inblandade personerna - fosterbarnen och deras tidigare fosterföräldrar. Skadan är skedd och har satt djupa spår hos alla inblandade för resten av livet. Men kanske kan domen skicka en signal till andra tjänstemän och politiker i olika socialnämnder runt om i landet att man inte kan hantera människor hur som helst. I så fall är ändå något vunnet. De dömda får för utom bötesbeloppet bära på skammen att ha tagit denna typ av dramatiska beslut på alltför lösa grunder, vilket skadat de inblandade på ett allvarligt och oåterkalleligt sätt.
 
Men det måste gå att rätta till när det konstateras att man gjort fel.
 
Att det är kris inom soc. överallt fick jag en annan artikel som bevis på. http://www.direktpress.se/sv/sodra_sidan/Nyheter/Larm-Uppenbar-risk-att-barn-far-illa/
Många utredningar inom socialtjänstens barn- och ungdomsgrupp i Skärholmen är mer än 4 månader sena och flera barn som är placerade på hem saknar en handläggare. Samtidigt larmar socialsekreterarna om en hög arbetsbelastning och att de saknar förutsättningar att jobba enligt lagen. 35 utredningar i socialtjänstens ungdomsgrupp och tolv i barngruppen är sena utan giltiga skäl. Hos familjevården och kontaktverksamheten är 19 ärenden försenade. Det finns också tolv barn som är placerade på hem, men som saknar en utsedd ansvarig handläggare.
Nu har familjevård
och kontaktverksamheten anmält sig själva för en Lex Sarah-utredning.
”Barnen har svårare att kontakta socialtjänsten då de inte har en egen handläggare. Det innebär att familjevården i dagsläget inte har god insyn i alla placerade barns situation, vilket medför en uppenbar risk att placerade barn far illa utan att socialtjänsten har möjlighet att ingripa till deras skydd”, står det i anmälan.
Samtidigt vittnar socialsekreterare om en orimligt hög arbetsbelastning och personalomsättning. I en gemensam skrivelse som har skickats till politiker i stadsdelsnämnden skriver socialsekreterarna för barnoch ungdomsenheten att de idag saknar förutsättningar att jobba enligt lagen.
Att rättsäkerheten brister på grund av tidsbrist och okunskap och att barn och familjer riskerar att fara illa. Många mår dåligt av arbetssituationen och har tagit upp det på arbetsplatsmöten och i ledningsgrupper. Nu förväntar de sig åtgärder från arbetsgivaren som förbättrar situationen. Ska fylla på bemanningen Enligt Lena Thorson, chef på socialtjänsten i Skärholmen, finns det mycket att göra.
– Första prioritet är att fylla på bemanningen. Vi har inlett fler utredningar än tidigare och trots förstärkning har personaltätheten inte hängt med. Vi måste få en lägre personalomsättning för att trygga kvaliteten i det sociala arbetet. Många handläggare är nya, vi ska bli bättre på att ge dem stöd så de kan känna sig trygga i arbetet, säger hon.
Men i Mark som ständigt har ute annonser och brist på personal så har man inga problem. Han säger:
Han säger dock att arbetet med att få ordning på organisationen inleddes för flera år sedan och att man nu har ett rättssäkert system.
– Vi har mycket bättre insyn i våra ärenden nu och har mycket tryggare handläggningsrutiner, säger han till Västnytt.
Bahman Alami säger också att det som hände fosterbarnen omöjligt skulle kunna hända igen.
– Det har självfallet varit en jobbig process men nu har vi åtgärdat alla fel och brister
 
De är anmälda igen i minst tre ärenden. Men det lär väl inte hända något.
Någon skrev att Västerås har fått kritik av 5 instanser 17 gånger och ändå händer inget.
 
Såg en insändare på facebook som skrev:
Borde det inte vara fängelse
Handlar om grova övergrepp mot barn?
Är det inte dags att staten börjar titta på grundlagarna..
 
Om en minister ser att en myndighet missbrukar sin ställning kan en del av lagen gälla automatiskt pga av vad Sveriges grundlag säger. Just därför har en del fällt sig själva förr. I grund och botten i Sverige får inga utöva ett missbruk mot allmänheten oavsett vem vi pratar om. Det är Sveriges grundsyn, får man väckt politiker där, välter man många. Just därför vore det bra om Justitieministern kunde göra eventuella ändringar om så behövs för att stärka grundskyddet. Alltså kanske vi behöver se över grundlagar i Sverige för att sedan arbeta oss upp till ett bättre och starkare skydd totalt sett. Så har man kolla på grundlagen så kan man stå upp mot något större.

Ja nog vore väl dags att se över grundlagarna.

1 kommentar:

  1. Vore det inte dags för er som är involverade att demonstrera på stället,gå tillsammans,till soc eller till justitie-minister /eller Maria Larsson (som kanske aldrig svarar men ändå )-och be dem se över hur mkt Socialtjänsten ljuger i tjänsten -i vilket annat yrke som helst ,förutom politiker och socialchefen eller socialarbetare ,får man inte jobba kvar .
    Det kallas bedrägeri, men som vanligt är det bara småbedragare,som fortkörare o.d som man jagar!

    SvaraRadera