http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5447553
Socialkontoren knäar under av allt fler utredningar om barn som far illa, det visar Radio Stockholms stora granskning av samtliga kommuner i länet. Enligt lagen får en sån utredning inte ta längre tid än fyra månader utan giltiga skäl, men det bröt åtta av tio kommuner i länet mot förra året.
Socialtjänsten i Stockholm bryter mot lagen i tre fall av fyra. I många fall ökade också antalet lagbrott jämfört med året innan.Samtidigt tappar vi nu på grund av den nya lagen som trädde i kraft 1 januari fler och fler familjehem.
Det står nämligen att varje plaering i ett hem som har andra placeringar ifrån andra kommuner först skall ha ett OK ifrån de andra placerande kommunerna.
Många familjehem väljer att en person en vuxen är hemma eftersom man känner att man inte gör ett bra jobb om man först skall jobba 100 % ute och sedan komma hem och sköta allt annat och dessutom vara en bra mamma eller pappa åt placerade barn med problematik.
För att kunna vara hemma ekonomiskt krävs för de flesta 2-3 placeringar.
Med den nya lagen kan, om en placering sägs upp och man skall fylla på, en av de kvarvarande kommunerna säga nej. De behöver inte redovisa varför. Det kan vara att de tycker att man har för många, det kan vara att de själva vill ha platsen så småningom eller det kan vara rent "vres".
Det gör att om man inte får fullt vad man tänkt sig för att kunna vara hemma tvingas man börja jobba igen och orkar inte med de placeringar man har. Man känner inte att man gör ett bra jobb. Varför många familjehem nu säger upp sina uppdrag. Känner till ca 10 sådanna familjer och fick bekräfatat av en som jobbar inom en organisation att det var så. De märker redan av det. Han hade precis varit i just ett sådant hem som sagt upp sina uppdag.
Var det så regeringen tänkte då de kom med den lagen?
Först kan den inte sjösättas på grund av resursbrist och nu slutar en massa familjehem på grund av den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar