http://www.vf.se/nyheter/karlstad/socialstyrelsen-kritiserar-karlstads-kommun
Klagomålet avser att nämnden aktualiserat vårdnadsöverflyttning, umgängesbegränsningar samt att klagande nekats företräde inför nämnden.
Socialstyrelsen skriver att arbetsmarknads- och socialnämnden har begränsat vårdnadshavarnas umgänge med ungdomen, vilket nämnden i detta fall saknar lagstöd för. Därför bedömer Socialstyrelsen att vårdnadshavarens och ungdomens rättigheter eftersatts och att de lidit rättsförlust. Detta ser Socialstyrelsen som en allvarlig brist.
I Stockholm likaså.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/sociala-barn-och-ungdomsvarden-far-kritik
Stadens socialtjänstinspektörer har granskat den sociala barn- och ungdomsvården i stadsdelarna Enske-Årsta-Vantör och i Rinkeby-Kista, och kritiken var starkast mot Enskede-Årsta-Vantör.
Där fann man förvisso duktiga handläggare, men dålig organisation och ledning, och ärenden som samlats på hög i väntan på utredningar. Rättsosäkert, anser inspektörerna. Och stadsdelsdirektören håller med.Norrköping
http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=8326309
Långsam handläggning av anmälningar och dåliga uppföljningar av placeringar på familjehem är bara några punkter som Socialstyrelsen tar upp i en tidigare skrivelse.
En av bristerna handlar bland annat om det dröjde hela fyra månader innan socialtjänsten kontaktade vårdnadshavarna efter en anmälan om barnmisshandel.
Långa handläggningstider har också gjort att flera ärenden har tagit över ett år. Maxtiden är satt till fyra månader.
Nu har myndigheten beslutat om vad kommunen måste göra.
Sammanlagt handlar det om åtta punkter som måste vara åtgärdade senast 30 april. Annars riskerar kommunen vite.Och Mjölby kommun
http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012juni/socialstyrelsenkritiserarmjolbykommun
– Vi ser till exempel att det i minst hälften av de granskade anmälningarna där kommunen inte gått vidare funnits uppgifter som krävt en utredning för att kunna bedöma det enskilda barnets behov av stöd. Men någon utredning har aldrig inletts och det är allvarligt, säger Erik Kangeryd, som är sektionschef på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping.
När socialtjänsten får in en anmälan om att ett barn misstänkts fara illa ska en förhandsbedömning göras för att se om det är nödvändigt att gå vidare med ärendet. Denna bedömning ske ”skyndsamt”.
– Det är anmärkningsvärt att dessa bedömningar tog mer än fyra veckor i sju av de granskade ärenden. I ett fall pågick förhandsbedömningen i två månader och det hölls flera samtal med den yngre personen utan att föräldrarna kontaktades, säger Erik Kangeryd.
Socialstyrelsen konstaterar också att det i samtliga förhandbedömningar helt eller delvis saknats bedömning utifrån barnens perspektiv och eventuella behov. De dokumenterade bedömningarna utgick istället från vuxnas beskrivningar och ibland enbart från uppgifter från en av barnets föräldrar
Det är ca en kommun i veckan som får kritik ändå händer det inget ifrån regeringshåll.
Varför tas dessa frågor inte på allvar?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar