Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

måndag 4 februari 2013

Att ingen reagerar

Jag förstår inte att ingen reagerar. Dt bara ökar och ökar. Ärendena som går fel. Att det inte längre är rättsäkert.
Två kommuner i Stockholm får kritk
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/sociala-barn-och-ungdomsvarden-far-kritik
En ny rapport som granskat sociala barn- och ungdomsvården i två av Stockholms stadsdelar visar på en tämligen dyster bild. Det handlar om ärenden som samlas på hög, otillräckliga insatser och rättsosäkerhet.
Stadens socialtjänstinspektörer har granskat den sociala barn- och ungdomsvården i stadsdelarna Enske-Årsta-Vantör och i Rinkeby-Kista, och kritiken var starkast mot Enskede-Årsta-Vantör.
Där fann man förvisso duktiga handläggare, men dålig organisation och ledning, och ärenden som samlats på hög i väntan på utredningar. Rättsosäkert, anser inspektörerna. Och stadsdelsdirektören håller med.
 
De avslutar med:
-Det som slår en är att systemet inte är rättssäkert, att man inte kan lita på att samhället finns där när man behöver det. Jag tror att detta i förlängningen är en tickande bomb, att vi kommer se en utveckling mot större och större sociala problem i Stockholm, säger oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S).
Jag kan upplysa om att det är en tickande bomb för hela Sverige inte bara i Stockholm .
Handläggare lite varstans slår sig ihop och slår larm
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5431032
– Vi börjar ju fundera på om de tycker att vårt arbete är viktigt och om det sociala arbete som vi gör, är prioriterat, säger, Elin Hamnquist, som arbetar som socialsekreterare i Uppsala.
Hon har tillsammans  med kollegor bjudit in kommunens politiker till en hearing i mars.
– Där kan de stå till svars för den politik de för i Uppsala kommun, där det hela tiden är nya besparingar.
I Uppsala och i Malmö ska inom kort hållas möten dit ansvariga politiker bjudits in. Fackförbundet Akademikerförbundet SSR förbereder en större konferens i Stockholm dit de bjudit in de olika partiledarna. Än så länge har bara Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet tackat ja.
 
Missnöjet med arbetssituationen  jäser bland landets socialsekreterare och företrädare för fackförbundet Vision och Akademikerförbundet SSR som organiserar socialsekreterare och deras chefer, vittnar om bristande resurser och tidsbrist.
I en nyligen gjord enkätundersökning svarade en av fyra socialsekreterare att de inte kunde leva upp till intentionerna i socialtjänstlagen. En av tio socialchefer svarade i höstas i en enkät gjord av fackförbundet Vision, att det inte fanns förutsättningar för att klara av utmaningarna. 
Hon vill se  en bredare politisk diskussion om socialtjänstens uppdrag och vilka resurser som ska finnas.
– Jag tycker att man ska föra en dialog med ett brett samhällspolitiskt perspektiv som inte bygger på att vinna nästa val, utan det här måste hålla över tid. Hur vill vi ha det, hur ska vi organisera det och med vilka medel kan vi arbeta med det här, säger hon.
 
Hon är Elin Hamnquist, som arbetar som socialsekreterare i Uppsala

Jag fortsatte i på en söksida och knappade in socialtjänsten kritik
Skövde spräcker skyddet för en kvinna som sedan misshandlas.
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-skaraborg?video_id=2265344

I Uddevalla kritiseras besparingar
Bakgrunden till besparingarna är att socialtjänsten i Uddevalla behöver spara omkring 50 miljoner kronor för att klara sin budget 2013.
För att göra det beslutade kommunstyrelsen i tisdags om att varsla 70 personer. 50 av tjänsterna kommer att handla om att ta bort kommunens sociala resursteam med fastanställda undersköterskor som i framtiden kommer att ersättas med timvikarier. En annan sparåtgärd kommer att vara att ge kortare vårdbesök.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5428296

Västerår får dubbel kritik
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.1926063-socialtjansten-far-dubbelkritik-for-felhantering
I samband med en vårdnadstvist ville barnets mamma ha med sig ett ombud till mötet på socialkontoret. Handläggaren på socialkontoret skickade då en förfrågan till barnets pappa om han tyckte det var okej, vilket han inte gjorde.
Socialsekreteraren meddelade då mamman, med hänvisning till pappans nekande svar, att hon inte kunde tillåta ombudets insyn i ärendet.

Sedan är det Trollhättan
http://ttela.se/start/trollhattan/1.1880988-hard-kritik-mot-socialtjansten
Sammanlagt tre utredningar har genomförts gällande ett syskonpar. Enligt anmälan har socialförvaltningen haft en ensidig kommunikation med mamman. Pappan har känt sig åsidosatt och utan vetskap om pågående utredningar.

Socialstyrelsen konstaterar att socialförvaltningen har allvarligt brustit

Jag stannar där men skulle kunna fortsätta. Även i domstol  gör man fel man går på vuxnas intressen istället för barnens.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barn-ska-inte-behandlas-sa-har_7881780.svd

Sverige kan misshandelsdömda mäns intressen värderas högre än barns bästa. Naturligtvis skulle ingen domstol eller socialförvaltning uttrycka sig på det sättet, men det finns fall där dessa myndigheters handlande i praktiken innebär att barn traumatiseras för att den misshandelsdömde mannens intressen ska tillgodoses.

I mitten av januari kom en ny dom i ett fall där en våldsutsatt kvinna förlorat vårdnaden om sina tre små barn till den man som misshandlat henne. Mannen är dömd till fängelse för det upprepade våldet mot kvinnan, och i domarna beskrivs hur barnen närvarat vid misshandeln. Barnen har tillerkänts ersättning från Brottsoffermyndigheten och mannen har även dömts att betala skadestånd samt haft besöksförbud.
Efter att han avtjänat sitt straff fick han rätt att umgås med barnen tillsammans med en kontaktperson. Men barnen var skräckslagna, och umgänget kunde inte fullföljas på det sätt mannen hade rätt till. Bland annat fann en umgängesstödjare att barnen var så rädda att det inte var försvarbart att tvinga dem att träffa mannen.
Solupproret
Kvinnan och barnen har levt med skyddade personuppgifter, och mannen har bara träffat barnen tre gånger från det att han häktades för misshandeln 2008, tills det att socialförvaltningen i hans hemkommun tvångsomhändertog barnen och hämtade dem åt honom i oktober 2012. Hämtningen skedde så abrupt att barnen inte hann förberedas på minsta sätt eller ens få med sig ytterkläder och gosedjur. Socialförvaltningen såg direkt till att bryta all kontakt mellan mamma och barn, som inte fick se varandra eller ens prata med varandra på telefon på över 100 dagar. Varför togs då barnen så plötsligt från sin mamma? Det skedde med hänvisning till LVU som i sin tur baserar sig på felaktiga påståenden från den misshandelsdömde mannen, exempelvis att kvinnan skulle vara benägen att rymma med barnen och döda dem. Tidigare vårdnadsutredningar visar dock att kvinnan har god omsorgsförmåga. Hon har heller inte någon psykisk sjukdom, missbruk eller annat som skulle göra henne olämplig som förälder. Socialförvaltningen i den berörda kommunen är anmäld till Socialstyrelsen för tjänstefel.

så var det ju i Skövde också Mannens rätt till att veta vart kvinnan och barnen befann sig vägde ju tyngre än deras rätt till skydd
Det bara fortsätter när skall det ta slut? När skall någon sätta ner foten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar