Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

lördag 3 september 2011

Äntligen

Igår hann jag inte skriva men idag nu på morgonen låg det ett mail:
Du var på TV igår. Västnytt.
Hoppsan. Jag hade ingen aning om det och ingen har gjort någon intervju. Fick leta upp inslaget. Och visst där var vi.

Det var så att i mitt inlägg i torsdags lade jag ut en massa kommuner som fått kritik ändå säger ju Maria Larsson att de inte fått indikationer om att det är många ärenden inte heller så många som påpekar att det skulle vra ett problem. Nu skrev jag ihop ett gäng som ni kan läsa och även att det är många som faktiskt påpekar det och försöker väcka det.

Mitt inlägg skickade jag till just Maria Larsson, Göran Hägglund, flera andra politiker som jag har kontakt med även press.
Jag avslutade med frågan hur många ärenden skall det vara för att det inte skall vara ett enskilt ärende längre? Och hur många skall påpeka för att någon skall reagera?
Västnytt hade tagit det på allvar och kollat upp mina uppgifter och visst stämmer det.
http://svtplay.se/v/2520588/efter_mark_och_dals_ed_-_fler_barnarenden_granskas
Socialstyrelsen bekräftar att först var det Mark där man upptäckte att det inte var ett enskilt misstag man upptäckte stora problem i hela organisationen.
Nu granskas Dahls Ed där upptäcks samma fel enligt Mikael Thörn handläggare på socialstyrelsen.
Det är fel när det gäller kompetens, struktur och resultatet oroar säger han. Därför skall de nu se över ett antal kommuners socialtjänster och hela nämnders verksamheter. De har redan börjat och fler kommer det bli under hösten. Han avslutar med orden:
Ibland är verksamheten som ett lotteri beroende på vilken kommun man är bosatt i och så får det inte vara.

Äntligen.
Äntligen börjar man se problemet äntligen börjar myndigheterna reagera och äntligen börjar man agera för att se hur stort och allvarligt det är. Mer och mer känner jag att min blogg håller på att bli en politisk blogg som driver frågan om lagändring även om det startade utifrån frustration och uppgivenhet över vad som hände oss.
Jag hoppas nu att socialstyrelsen på fler ställen följer efter. Nästa problem är bara att det inte får effekt i de enskilda ärendena. Tidigt lär man barnen att om de gör fel skall man be om förlåtelse och rätt till så långt det är möjligt. Ungdomar får lära sig att det blir konsekvenser om man inte följer regler och lagar och likaså är det i vuxenvärlden men inte då det gäller myndigheter.

Efter socialstyrelsen kritik trodde alla att det skulle bli även konsekvenser någon form av upprättelse men nej den frågan skall de drabbade själva driva. Skickas begäran till nämnden kan de ta det via deras försäkringsbolag och då blir alla uppgifter offentliga eftersom de inte har sekretess. Väljer man att driva den i domstol. Det kostar pengar och förlorar man åker man på även rättegångskostnader. Jag hoppas att någon, som är part, (det är ju inte vi och har därmed inte ens den möjligheten), ändå har ork, mod och ekonomi till att driva en skadeståndsprocess. Men som sagt det borde ingå. Man skall inte först drabbas av felaktighet och sedan behöva driva frågan om upprättelse själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar