Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

tisdag 20 september 2011

Alling och jag tycker lika

I GP idag är det en artikel med Morgan Alling runt att de inte fick några pengar till de som vanvårdats på barn och fosterhem. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.724671--de-sviker-oss-igen-
Han har även engagerat sig i vårt ärende och jag har skickat en massa berättelser om folk som råkat illa ut och han funderar på att ev. göra film om det sa han sist vi hade kontakt.
Han skriver:
- Logiken bör vara: skadar du nån bör du också betala för det. Men när det gäller barnhem och fosterbarn som blivit torterade, misshandlade, kränkta och våldtagna i samhällets vård, vill de smita undan.
Själklart skal man lära sig att rätta till om man gjort fel. Jag förstår inte varför inte myndigheter måste göra det
- kanske för att det känns så längesen... men det är inte längesen, jag fick senaste igår, när min son sprang mellan väggen och elementet, en minnesbild när jag själv satt fastspänd vid ett element och fostermamman åkte och handlade i några timmar. Jag var 3 år.
Minnen så klara trots att man inte är så liten. Han var tre och mindes som det var igår trots att det var 40 år sedan.
Ofta får jag frågan efter våra umgängen, hur är det då? Vad säger de? Minns de? Barnen.
Jo de vill komma hem, de undrar varför vi inte hämtar dem. Jasså det är så, svarar de så de minns er.
Självklart minns de och självklart finns alla känslor kvar. Jag förstår inte att en del har så svårt att förstå det. Det är klart att det varit skillnad om barnen varit under två kanske upp åt tre men Morgan mindes ändå. Barnen som flyttades ifrån oss var fem och sex år. Det är klart de minns.

Han skriver samma sak som jag sagt, det skall kosta, det skall svida att göra fel.
Man hade chansen att sätta ribban och vad gjorde man? Nöjde sig med att det förhoppningsvis inte händer igen. Men som Morgan skriver.
– Skadeståndet är också en viktig markering för framtiden om att det kommer kosta de institutioner, HVB-hem och fosterhem som inte sköter sig. Samhället ska säga: "Vi kanske svek er en gång i tiden, men med ett ekonomiskt hot så hoppas vi det inte sker igen".
Ett skadestånd skulle varit en viktig markering över vad som kommer i framtiden om man gör om samma sak.

Som tur är vacklar de i beslutet Morgan säger:
– Jag tror att de nu vacklar för att de inser att beslutet är känslokallt, hänsynslöst och ologiskt. Regeringen har fått kritik för att ha en hård och rå människosyn där de sparkar på de svagaste i samhället. Detta beslut går helt i linje med den bilden.
Om det stämmer vacklar de inte för att de gjort fel utan för att de är rädda att förlora väljare. Vet inte om man skall säga att ändamålen helgar medlen men på något sätt blir det ett spel för gallerierna istället för att göra det för att man faktiskt tycker att det är fel. Det är det vi efterlyser fler som lyssnar och engagemang på riktigt inte bara agerar för att det ger dem fler röster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar