http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6140892
Snart 20-åriga Emma, som idag bor i Borås, vet hur viktigt det är att socialen agerar snabbt. Hon var bara åtta månader när hennes mamma lämnade bort henne. Mamman missbrukade droger och kände att hon inte klarade av att ta hand om Emma.
Antalet anmälningar om barn som far illa har ökat med 60 procent de senaste tre åren. Sveriges Radios lokala kanaler har ställt frågor till samtliga av landets kommuner, åtta av tio har svarat, om hur man hanterar anmälningar om barn som far illa.Även i Stockholm och vilka konsekvenser
Undersökningen visar att många kommuner inte hinner med att utreda anmälningar om barn så skyndsamt som lagen kräver. Den ökade arbetsbördan på grund av fler anmälningar samt brist på personal är några av anledningarna.
Fram till det att Emma fyllde 18 år har hon bott i minst femton olika familjehem, och det är något som påverkat henne som människa.
– Jag kan fortfarande inte bo så länge på ett och samma ställe. Jag känner mig aldrig hemma på ett ställe, säger hon.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6140198
År 2012 uppskattade Socialstyrelsen antalet till 140 000 anmälningar i hela landet.
Nu har P4 Stockholm gjort den första riksomfattande undersökningen av anmälningarna sedan dess. I en enkät till landets samtliga kommuner har det kommit in svar från ungefär 80 procent.Lite mer av han som var med
Svaret tyder på att socialtjänsterna i landet förra året totalt fick 220 000 anmälningar om barn som far illa. Det är 60 procent fler än den beräkning som Socialstyrelsen gjorde för tre år sedan.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=6141105
– Det började med att jag blev straffad för mycket. Det kunde vara för att jag tagit en kaka. Det blev förbud att titta på TV-program som jag gillade men det blev också smisk med mattspiska med neddragna kalsonger, berättar Borak.Tycker det är så tragiskt. Inga barn skall behöva ha det så. Dåliga familjehem måste bort samtidigt blir jag ledsen över att det så sällan tas upp alla de bra familjehemmen. De som ger själ och hjärta. De som faktiskt gör att det lyckas i 90 % av fallen.
– Jag var så liten att jag trodde att det var så här det skulle vara. Jag berättade det för socialen men familjen ljög att jag hade ramlat så det blev aldrig något resultat. Jag berättade det här åtminstone två gånger. För två år sedan lades det ner. Jag har inte blivit tagen på allvar.
Heike Erkers, på Akademikerförbundet SSR, det största fackförbundet för socialsekreterare lyssnar på berättelsen och är påtagligt rörd av intervjun med Borak.
– Inget barn ska behöva vara med om något sådant och det är väldigt starkt av honom att berätta om detta, säger hon.
– Socialtjänsten ska vara sista skyddsnät, men det finns maskor och revor. Jag är inte förvånad över att orosanmälningarna ökar. Fattigdom och arbetslöshet drabbar medborgare och ibland går det ut över barnen, tror hon kan vara en av förklaringarna. Kommunpolitiker måste ta itu med detta nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar