Ungdomar med problem skall ju få hjälp eller? Men så är det inte. Jouren som skall hjälpa dem får i många kommuner inte den ekonomiska hjälp som behövs för att bedriva verksamheten.
http://www.bpis.se/jourerna-hjalper-unga-nar-det-ar-som-svarast-men-4-av-10-far-inga-pengar-av-kommunen/
Sexuella övergrepp, ätstörningar eller att bara prata av sig. Anledningarna till att unga vänder sig till en tjej- eller ungdomsjour för stöd kan vara många.
Fyra av tio jourer som svarat på undersökningen Kvinnobarometern, som organisationen Unizon har gjort, säger att de inte får några pengar av sin kommun.
En av jourerna som inte får ekonomiskt stöd från kommunen är K:rut tjejjour i Stockholm, där Lina Rådbrink är ordförande:
– Om vi söker pengar för att överhuvudtaget kunna existera så är det till december 2016. Och sen då? Då får man gå igenom samma process igen och ofta måste man ha hittat på någonting nytt då, säger Lina Rådbrink.
Om tjejjouren K:rut hade haft mer pengar hade de kunnat anställa folk och ge sina volontärer mer utbildning, om till exempel hedersrelaterat förtryck eller sexuella övergrepp.
ordförande Lina Rådbrink säger att det är responsen från de som söker hjälp där som gör att de fortsätter:
– När någon säger tack för att du trodde på mig, det var det ingen annan som gjorde. Eller tack för att du lyssnade, nu har jag vågat göra det här. Det är därför man fortsätter, säger Lina Rådbrink.
Tänk att det skall vara så svårt att jobba förebyggande. Det kostar ju mer i slutändan att låta bli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar