http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5507342
En femtonåring som inte fått uppehållstillstånd och mått så dåligt att han låg intagen.
– Då ropade jag och då kom sköterskan och tog hans hand och nån annan höll honom och försökte ta ifrån honom vad han hade för han hade gjort illa sig både på bröstet och armarna, över allt. Han skar sig, han skar sig djupt genom kläder, det var blod över allt. Han gjorde motstånd, han kämpade ju för sitt liv att någon skulle lyssna på honom, han sa hjälp jag är bara 15 år, jag är bara ett barn.
Den 15-årige pojken från Afghanistan har bott på ett boende för ensamkommande i Tranemo sedan i somras men de senaste två månaderna har han vårdats på BUP i Borås. Han har tidigare försökt begå självmord.
Nu reagerar politiker http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5507935 men de skall ju se till att detta inte kan hända från första början.
– Att skicka iväg ett barn som mår så dåligt att en läkare behöver följa med händer inte i det Sverige jag vill bo i. Jag ser fram emot den aviserade lagändringen om att stärka rättigheterna för asylsökande barn. Det är dags att verkligen se till barnens bästa, säger Anne-Marie Ekström.
Även Henry Ascher, ordförande i Svenska barnläkareföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn, reagerar starkt på utvisningen. Han är kritisk till att utvisningen genomfördes vid det här tillfället, med tanke på pojkens agerande.
– Det här är ett barn, för det första. Ett barn som är oerhört rädd, och som verkar fullständigt panikslagen i och med att han gör den här typen av desperata handlingar. Det väcker väldigt många frågor, till exempel varför han är så rädd för att åka till Danmark - vad har han varit med om där, säger Henry Ascher.Men lite tidigtrae i inslaget säger de:
– Jag vill understryka att redan i det nuvarande regelverk finns möjligheten för Sverige att ta över ansvaret för asylansökan, även om Dublinförordningen säger att personen borde föras tillbaka till det första ankomstlandet, säger Cecilia WikströmMen även här är det alltså en tolkningsfråga och migrationsverket väljer att tolka det på ett annat sätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar