http://www.aftonbladet.se/debatt/article2335589.ab den skrevs 2007
Socialtjänstens utredningar utgör många gånger utgångspunkt för förvaltningsdomstolarnas bedömningar i mål som för individen kan vara livsavgörande.
Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter som inte stämmer överens med socialtjänstens bedömningar utelämnas.
Vårt intryck är att medarbetare vid socialtjänsten många gånger inte är medvetna om att de är part i en juridisk process, att en domstol ska pröva deras resonemang och att därför alla uppgifter måste läggas fram, samt vara korrekta.
För att komma åt problemen inom socialtjänsten måste kontrollfunktioner, ansvarighet, rekrytering och utbildning ses över beträffande socialtjänstens befattningshavare. Ett införande av legitimationskrav, en legitimation som kan återkallas vid behov, kan vara ett steg i rätt riktning men det är långt ifrån tillräckligt.
Många av våra klienter berättar att de från socialtjänsten möts med arrogans och ovilja att hjälpa. Tyvärr överensstämmer denna bild många gånger med vår bild.
Att arbeta med människor som av någon anledning har problem kräver ett brinnande intresse. Vidare ska man byta arbete om man upplever sig inte längre kunna ge dessa människor ett fullt engagemang och positiv energi.
Detta är grunden och inställningen för oss i vårt arbete och borde också vara det för landets socialarbetare.
De skrev redan då för 6 år sedan men varför händer inget?
Samma saker krittiserades som nu 6 år senare men inget har förändrats.
Då hade just barnuppdraget kommit från socialstyrelsen http://www.socialstyrelsen.se/publikationerlansstyrelserna/Documents/Barnuppdraget_rapport1.pdf
en utredning enligt vilken mer än hälften av socialarbetarna anser att kommunens ekonomi är minst lika viktig som klienternas bästa. Endast 20 procent av de tillfrågade socialarbetarna hade tagit avstånd från påståendet.Pengarna gick alltså före klienten.
Precis som idag.
Fortfarande har handläggarna för stor arbetsbörda och ekonomin är vad som avgör hur många och vilka insatser som görs.
Att man inte kan lära sig av historian.
På onsdag kommer ett nytt uppdrag granskning http://www.svt.se/ug/vanvardade-sviks-pa-nytt-1 om en del av de som vanvårdats efter 1980. Det är väl ingen som tror att det slutade då.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar